Hlavní obsah

Topolánek chtěl přes Zemana získat hlasy pro reformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve středu v České televizi připustil, že důvodem jeho víkendové návštěvy expremiéra a expředsedy ČSSD Miloše Zemana bylo mimo jiné také získat poslanecké hlasy pro reformu veřejných financí. Reformu vláda projednává na zasedání od devíti hodin.

Článek

Topolánek a Zeman se sešli o víkendu, podle premiéra prý mluvili zejména o rozpočtu. [celá zpráva]

"Je to celkem logická návštěva. Miloš Zeman má vliv na celou řadu poslanců, v momentě, kdy budu schopen se dohodnout s Milošem Zemanem, tak je docela pravděpodobné, že se dohodnu i s některými poslanci," řekl v ČT Topolánek. Dodal, že Zemanův vliv nepřeceňuje.

"Ale je to přece jenom člověk, který to vždycky se sociální demokracií myslel dobře a dobře ví, že změny na výdajové straně rozpočtu jsou nutné a on by je neudělal jinak," dodal premiér.

Topolánek bezprostředně po návštěvě odmítl, že by se Zemanem mluvili o tom, jestli by bývalý šéf ČSSD mohl ovlivnit rozhodování některých jemu blízkých poslanců. Na dotaz, zda hovořili o konkrétních jménech poslanců, kteří by případně mohli vládní reformy podpořit, premiér řekl: "I kdyby to byla pravda, tak bych vám řekl, že ne. A ono to pravda není".

Reformu kritizují i někteří koaliční poslanci

Vládní reformu veřejných financí odmítá jak ČSSD, tak KSČM. Ani exposlanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka, kteří umožnili vznik Topolánkovy vlády, zatím neupřesnili, jestli reformu podpoří.

Plánované změny nejvíce z vládní koalice kritizuje poslanec Vlastimil Tlustý (ODS), výhrady mají i lidovci Jan Kasal a Ludvík Hovorka.

Návrh reformy by ve středu měla po jednotlivých bodech projednat na svém zasedání vláda. Až po jejich schválení o nich prý premiér začne jednat s opozicí, odbory a každým, kdo o to bude mít zájem.

Anketa

Může podle vás Miloš Zeman pomoci premiéru Topolánkovi prosadit reformu veřejných financí ve Sněmovně?
Nemůže, Zeman už nemá žádný vliv na poslance ČSSD
27,4 %
Může, Zemanův vliv je v ČSSD stále silný
72,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2638 čtenářů.

Reklama

Související články

Sociální demokraté přišli s protireformou

Nejlepší hospodářskou politikou je růst mezd i zisků, zvyšování důchodů i kvality lékařské péče. Tak si ČSSD představuje reformu veřejných financí. Svůj pohled...

Škromach označil Tlustého návrh za divadýlko

Spory uvnitř ODS kvůli daňové reformě byly jedním z klíčových témat obou nedělních diskusních pořadů. Dominovaly Otázkám Václava Moravce, kde se střetli bývalý...

Výběr článků

Načítám