Hlavní obsah

Sociální demokraté přišli s protireformou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejlepší hospodářskou politikou je růst mezd i zisků, zvyšování důchodů i kvality lékařské péče. Tak si ČSSD představuje reformu veřejných financí. Svůj pohled na ni představila ve čtvrtek a návrh nazvala "Cesta růstu životní úrovně". Tvrdí, že její reforma zlepší veřejné finance "bez útoku na peněženky středně a nízko příjmových obyvatel".

Článek

Podle největší opoziční strany je reforma, kterou představila vláda, výhodná jen pro pět procent obyvatel. "Sociálnědemokratický návrh ale pro 95 procent společnosti," tvrdí ČSSD.

Paroubek: Salta mortale nejsou nutná

"Nejde nám o převrácení systému vzhůru nohama. Je funkční, zajišťuje vynikající růst HDP a mezd. Není potřeba dělat salta mortale a hluboké zásahy do systému," řekl při představení materiálu předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Problém s deficitem veřejných financí podle nejsilnější opoziční strany nelze řešit poklesem daní. "Nejlepší politikou je růst mezd i zisků, zvyšování důchodů i kvality lékařské péče," uvádí ČSSD v dokumentu.

V připravované reformě vláda plánuje sjednotit sazbu daní z příjmů fyzických osob na 15 procent a změnit systém sociálních dávek. Zvýší se navíc slevy na dani. Snížená sazba DPH by se ale měla zvýšit z nynějších pěti na devět procent.

Vlády chce hlavně snížit dluhy státní pokladny. daň z příjmů fyzických osob by se vypočítávala by se ze "superhrubé" mzdy, tedy z částky před odečtením 35 procent na odvody na sociální a zdravotní pojištění. Podnikům by daň měla klesnout postupně z 24 na 19 procent.

ČSSD chce se změnami daní počkat

Naopak ČSSD radí se změnami daní vyčkat a spíš zpřísnit jejich výběr. "Teprve úspěch v rozpočtové konsolidaci by předurčil rozsah daňových změn, jež by následovaly ve druhé fázi reformy. Proto na léta 2007-08 navrhuje pozastavit další snižování daní.

V letech 209-2010 by pak měla klesat daň pro střední třídu a rodiny s dětmi. "Efektivní zdanění právnických osob zůstane do roku 2010 na úrovni cca 17 procent," uvádí se v materiálu.

V materiálu se ČSSD chlubí, že její politika vedla k růstu 6,1 procenta HDP a rozpočtové schodky byly nižší, než požadoval konvergenční program. Reálné mzdy rostly pravidelně zhruba o čtyři procenta a deficit ve zdravotnictví se zlikvidoval. Stát v minulém roce totiž zvýšil své platby zdravotního pojištění za děti či důchodce a do Všeobecné zdravotní pojišťovny nalil několik miliard.

Peníze učitelům, žádné privatizace nemocnic

Sociální demokraté tvrdí, že chtějí stavět na vzdělání. Základem systému mají být veřejné školy. Staví se proti tomu, aby učitelům klesly reálné platy. Vláda již schválila to, že by mzdy ve veřejném sektoru v příštím roce měly růst jen o 1,5 procenta, tedy méně než inflace. Pokud by jednotlivá ministerstva propustila do roku 2010 zhruba 9000 lidí, mohly by se příjmy zvednout o 4,5 procenta.

Sociální demokraté souhlasí s parametrickými úpravami důchodového systému. Odmítají privatizaci nemocnic. Sociální dávky chtějí valorizovat jen umírněně, jejich příjemce přísně testovat a nezaměstnané motivovat k práci. Sociální stát stojí Česko podle ČSSD méně, než kolik je průměr v zemích EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám