Hlavní obsah

Topolánek chce požádat Sněmovnu o důvěru 4. října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Menšinová vláda ODS premiéra Mirka Topolánka požádá Sněmovnu o vyslovení důvěry zřejmě ve středu 4. října. Topolánek to v pátek řekl Českému rozhlasu. Jeho kabinet tak využije celou lhůtu 30 dní od jmenování prezidentem, kterou pro žádost o vyslovení důvěry nařizuje Ústava. Klaus má ministry jmenovat v pondělí 4. září.

Článek

"Budu mít tendenci využít těch 30 dnů, takže zhruba bych řekl 4. října," uvedl šéf ODS. Topolánek dále prohlásil, že chce postupovat standardně podle Ústavy a hlasování o důvěře nebude spojovat s projednáváním žádného zákona.

V minulosti přitom předseda občanských demokratů připustil, že by ODS mohla vyvolat předčasné volby, o které usiluje, spojením žádosti o důvěru s návrhem nějakého vládního zákona. Pokud takový zákon Sněmovna neprojedná, prezident ji má podle Ústavy rozpustit. Odborníci ale tvrdí, že takový postup je v rozporu s normálními ústavními procedurami.

Také místopředseda ODS Petr Nečas v pátek naznačoval, že nová vláda požádá Sněmovnu o důvěru až za několik týdnů po svém jmenování. "Spíše se to bude blížit k využití celého toho období," řekl Nečas a narážel na ústavní třicetidenní lhůtu.

Do té doby podle něj kabinet připraví své programové prohlášení, jež předloží poslancům. Ústava sice nic takového nepředepisuje a vláda může prostě jen požádat o důvěru, i kabinety v minulosti ale po volbách současně se žádostí o důvěru programové prohlášení předkládaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám