Hlavní obsah

Topolánek a Vlk si notovali o smlouvě s Vatikánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se poprvé oficiálně sešel s kardinálem Miloslavem Vlkem. Předseda vlády ujistil hlavu katolické církve v ČR, že kabinet bude prosazovat smlouvu ČR s Vatikánem.

Článek

"Smlouvu s Vatikánem sjednává prezident. Doufám, že vláda bude pověřena ji připravit a dát parlamentu k ratifikaci," řekl Topolánek. Mezistátní smlouva o vztahu České republiky a katolické církve už byla před několika lety schválena, ale parlament ji tehdy zablokoval a také prezident Václav Klaus řekl, že by ji v té podobě nepodepsal.

Ve sporech o evidenci církevních právnických osob, kvůli nimž je už podruhé u Ústavního soudu novela zákona o církvích a náboženských společnostech, vyzval premiér ke kompromisu. O katedrále svatého Víta vrácené soudem nedávno církvi, nechtěl hovořit. Stát proti tomuto rozhodnutí podal dovolání. Vlk ocenil ochotu vlády

Kardinál Vlk ocenil, že se nová vláda snaží otázky ve vztazích s církvemi, neřešené podle jeho slov šestnáct let, uchopit a přinést do nich konkrétnější řešení. Jak uvedl, vidí ochotu a to, že mnohé názory jsou si blízké.

K česko-vatikánské smlouvě, kterou si katolická církev přeje jako potvrzení současného svobodného stavu, Vlk řekl, že bez ní ovšem lze žít i dál. "Je to v rukou vlády," prohlásil.

Topolánek se ve Staré Boleslavi zúčastnil národní svatováclavské poutní mše. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám