Hlavní obsah

Ťok za nic nemůže, svazují ho staré smlouvy, brání svého ministra Babiš

– Praha
Novinky, bja

Tiskovou konferenci ministra dopravy Dana Ťoka v pondělí ráno zahájil šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš, který se za šéfa resortu postavil s tím, že trvající potíže s mýtným nemá na svědomí on, ale chyby předchozích ministrů, kteří uzavřeli nevýhodné smlouvy. Nespokojenost s Ťokem vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a ministr dopravy Dan Ťok

Článek

„Jsme nuceni reagovat na ty různé výzvy,” řekl Babiš s poukazem na to, že si Sobotka pozval Ťoka „na kobereček”. „Mrzí mě, že takhle obtěžujeme lidi, protože lidi to nezajímá, ale my nechceme, aby o nás někdo šířil nepravdy,” řekl na začátek Babiš.

Opřel se do sociální demokracie, která se podle něj snaží prohrané volby řešit výměnou vlastních ministrů a kritikou koaličních partnerů. „Velice mě mrzí, že pan premiér nás zatahuje do problémů ČSSD,” dodal.

Ťok čelí kritice, protože prodloužil smlouvu na výběr mýta s firmou Kapsch. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proto uložil jeho resortu pokutu milión korun. Podle Babiše ale Ťok za nic nemůže, protože má svázané ruce smlouvami uzavřenými v minulosti. Týká se to podle něj především smlouvy na výběr mýtného s firmou Kapsch, kterou prý v roce 2006 uzavřel tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS).

Podle Ťoka může Skytoll stát jen poškodit

„Pan Ťok vyjednal v rámci smlouvy, která byla sjednaná za vlády ČSSD - a ta smlouva neměla konec - slevu 1,5 miliardy korun. Byla tam jasná snaha do toho vpustit Skytoll,” tvrdí Babiš s tím, že ČSSD šíří dezinformace.

Sám Ťok popřel, že společnost Skytoll, která se soutěže o výběr mýta rovněž zúčastnila, měla učinit nějakou oficiální nabídku, případně navrhnout slevu dvacet procent. „Jestli nás Skytoll bude chtít žalovat, tak by mě zajímalo, jak to bude zdůvodňovat,” řekl Ťok.

„Jediné, čeho může Skytoll dosáhnout, je, že poškodí daňové poplatníky, protože se nebude vybírat mýto a nám bude v rozpočtu chybět 10 miliard,” dodal.

Chovanec by dal Ťokovi padáka

Ministr dopravy se v 10 hod. sejde s premiérem Sobotkou, který s ním chce vyhodnotit jeho dosavadní úspěšnost ve vládě.

Sobotka v neděli v Otázkách Václava Moravce řekl: „Chci mluvit se všemi ministry, ze všech stran. Zítra se sejdu s ministrem dopravy Ťokem, ke kterému mám řadu výhrad.“ Pro deník Právo premiér uvedl, že by zvažoval výměnu Ťoka, kdyby mohl dělat revizi i u členů ostatních stran vládní koalice.

Podobně na Ťoka reaguje i mininistr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který na svém twitterovém účtu napsal: „Pan vicepremiér to říká už dávno ... Já také! Mýto problém, dráhy problém, na silnicích parkoviště. Co začít konečně řídit svůj tým jako firmu a dát pár lidem padáka?“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám