Hlavní obsah

Příliš drastické. Ťok s návrhem na zvýšení pokut pro řidiče u ČSSD tvrdě narazil

– Praha • Aktualizováno

Sociální demokraté se ohradili proti plánu ministra dopravy Dana Ťoka z koaličního hnutí ANO zvýšit pokuty za dopravní přestupky. Ťokův návrh v pátek označili za drastický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ČSSD Roman Váňa

Článek

„Návrh drastického zvýšení finančních postihů, které tento týden představil ministr Ťok, podle mého názoru nemíří správným směrem,“ uvedl v prohlášení předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD).

Navyšování pokut a tvrdší represe vůči řidičům podle něj k důslednějšímu dodržování pravidel silničního provozu nepovedou.

„Tyto nápady se v praxi ale nikdy neosvědčily, platí obecný princip, že trest smrti pachatele od vraždy neodradí. Stejně tak piráty, prohánějící se v silných vozech a ohrožující ostatní účastníky silničního provozu, nezastaví kdovíjak vysoká pokuta,“ míní Váňa. Zpřísnění se podle něj naopak dotkne i těch nejslušnějších řidičů, kteří budou s nervozitou za volantem úzkostlivě dodržovat pravidla.

Váňův stranický kolega a odborný mluvčí ČSSD pro oblast dopravy Jan Birke doplnil, že pokuty za drobnější prohřešky jako nepoužití blinkru či bezpečnostních pásů nesmí být mimo realitu. „Návrhy trestat některé drobné přestupky řidičů považuji za šikanu,” tvrdí Birke, který souhlasí s tvrdšími postihy závažných přestupků.

„Opravdu bych nechtěl vidět případy lidí, kteří nedali blinkr a skončili kvůli tomu v exekuci,” dodal k návrhu.

Za bouračku až 100 tisíc

Ministerstvo dopravy by mělo podle Váni naopak místo rigidních represí přijít s nějakými preventivními opatřeními.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dan Ťok

Ťok tento týden představil svůj plán ohledně změn v bodovém systému. Chce například zvýšit pokuty u nejzávažnějších přestupků ze současných maximálních 50 tisíc korun až na 75 tisíc. Pokud by řidič při přestupku způsobil dopravní nehodu se zraněním osob, pokuta by se zdvojnásobila, ale maximálně by mohla dosáhnout 100 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám