Hlavní obsah

Tohle není demokracie, sepsul Vondráček demonstranty. Babiš si prý už zvykl

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Na demonstrace jsem si zvykl, protestují proti mně pořád stejní lidé, řekl Novinkám premiér Andrej Babiš (ANO) po úterní pietě před Českým rozhlasem, která se změnila spíše v demonstraci proti němu a nástupu komunistů k moci. Předseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO zase prohlásil, že takto si demokracii nepředstavuje.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Člen ochranky brání muži protestujícímu při projevu předsedy Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (vpravo).

Článek

Projev Babiše i Vondráčka nebyl na pietním aktu k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa přes křik protestujících vůbec slyšet. Na dotaz, zda je Babišovi líto, jaká atmosféra před Rozhlasem panovala, odpověděl: „Už jsem si zvykl, jsou to stále stejní lidé, kteří proti mně protestují všude.“

Projev Andreje Babiše před budovou Českého rozhlasuVideo: Česká televize ČT24

Premiér dodal, že v Česku máme svobodu a demokracii a nikdo se o ně nemusí obávat. „Škoda že si demonstranti nevyslechli druhou část projevu o náladě ve společnosti, o svobodě a demokracii a že mají být proč hrdí na svůj národ,“ napsal Novinkám v SMS s odkazem na svá slova, které před Rozhlasem ale nikdo neslyšel.

Babiš svůj projev následně umístil na Facebook a rozeslal e-mailem. [celá zpráva]

Vondráček: Tohle není demokracie

Šéf dolní parlamentní komory Vondráček neskrýval své zklamání z toho, v co se původně pietní akce změnila. „Nečekal jsem to tak intenzivní,” reagoval na demonstraci s tím, že „takhle si demokracii nepředstavuji”. „Každý by měl mít možnost promluvit, tohle není demokracie. Přeci jen se jedná o pietní akt, je to otázka základní lidské slušnosti,“ řekl novinářům.

Záznam: Pietní akt u budovy Českého rozhlasuVideo: Novinky.cz/ ČTK

I během toho, co po pietním aktu mluvil s médii, na něj tu a tam některý demonstrant zakřičel.

Hnutí ANO přizvalo komunisty k moci a je to pošlapání památky roku 1968
Jan Bartošek, předseda poslanců KDU-ČSL

Na demonstraci naopak sklidili potlesk někteří opoziční politici z řad ODS, Pirátů či lidovců. KDU-ČSL přitom v minulém volebním období vládla s hnutím ANO, Babiš v kabinetu zastával funkci ministra financí.

Podle šéfa lidoveckých poslanců Jana Bartoška to alibismus není. „Je potřeba si uvědomit, že předchozí volební období předseda ANO nebyl premiér a nebyl na Slovensku odsouzen soudem za spolupráci s StB. Je pro nás nepřijatelné, aby tato vláda byla opřena o hlasy komunistů. Komunisté se nezměnili, jsou to pořád ti stejní komunisté,“ podotkl Bartošek.

Dav vypískal Andreje Babiše před začátkem pietního aktuVideo: ČTK

Demonstranty prý chápe. „Jestliže před Rozhlasem umírali lidi a komunisté byli ti, kdo pozvali vojska Varšavského paktu, a ti vojáci potom zabíjeli naše lidi, tak tomu odporu rozumím. Hnutí ANO přizvalo komunisty k moci a je to pošlapání památky roku 1968,“ prohlásil Bartošek.

Reklama

Výběr článků

Načítám