Hlavní obsah

Tlustý: Gross by mohl být stíhán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiérovi Stanislavu Grossovi (ČSSD) by mohlo kvůli kauze policejního týmu Mlýn hrozit trestní stíhání. V neděli to v diskusním pořadu České televize uvedl předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Foto: Šárka Štveráková
Článek

Zvláštní policejní tým Grossovi přímo podléhal v době, kdy byl ministrem vnitra. Podle občanských demokratů by se měla případem zabývat parlamentní vyšetřovací komise. Návrh na zřízení komise není na programu nejbližší schůze Sněmovny, ODS chce ale podle Tlustého vznik komise iniciovat co nejdříve. "Je možné, že kvůli tomu budeme žádat o svolání mimořádné schůze Sněmovny," řekl Tlustý.

"Jsou jenom dvě možnosti. Buď došlo k porušení zákona, a pak je to dokonce na trestní stíhání, případně zavření příslušného ministra, anebo je to přinejmenším vážné politické pochybení," uvedl Tlustý.

ODS si podle něj nechala zpracovat právní analýzu, z níž vyplývá, že Gross je vážně podezřelý z porušení zákona. S pravomocí řídit přímo policii nebo nějakou její organizační složku totiž nepočítá ani kompetenční zákon, ani trestní řád. Parlamentní komise by měla vyšetřit, zda nešlo o porušení zákona, proč tým vznikl a co bylo předmětem jeho zkoumání. "Už ten název Mlýn naznačuje, že měl asi někoho semlít, a my bychom rádi věděli koho," dodal Tlustý.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu uvedl, že nevidí žádný důvod k tomu, proč komisi zřizovat. "Myslím si, že by nebylo dobré zřizovat další a další vyšetřovací komise, když ty, které už jsme v minulosti zřídili, ještě nedokončily svoji práci," podotkl.

Mlýn podle včerejšího vydání týdeníku Nedělní svět vyšetřoval případy miliardových daňových úniků. Podle Jaroslava Dolejšího z pražského vrchního státního zastupitelství, který na většinu akcí policejního týmu dohlížel, jsou do daňových podvodů zapojeni také policisté. Přijímali podle médií údajně až desetimilionové úplatky za krytí viníků Tým měl sbírat informace například o lidech spojených s případem Vladimíra Železného a televize Nova. Dalším předmětem jeho zájmu prý bylo hospodaření Českých drah.

Reklama

Výběr článků

Načítám