Hlavní obsah

Rakušan: Babišem zmiňovaný zahrádkářský zákon počká, teď je na řadě covid

• Aktualizováno
Novinky, Jan Menšík

Poslanci se v úterý odpoledne sejdou na další pravidelné schůzi. Kvůli epidemii koronaviru budou opět jednat v polovičním počtu. Na jednání by se měli přednostně zabývat body, které se týkají epidemie koronaviru v Česku. Budou o to alespoň usilovat opoziční strany, jejichž zástupci to uvedli na tiskových konferencích před začátkem schůze.

Živě: TK poslaneckých klubů před jednáním sněmovnyVideo: psp.cz, .

 
Článek

Podle šéfa Starostů Víta Rakušana by se zákonodárci měli soustředit nyní na pomoc lidem, ostatní zákony počkají.

„Situace je opravdu vážná a chceme vládu v drtivé většině opatření podpořit, chceme o nich diskutovat, ale chceme slyšet predikce,” uvedl na tiskové konferenci před zahájením schůze Poslanecké sněmovny předseda opozičních Starostů Vít Rakušan.

Zároveň doplnil, že STAN budou usilovat o to, aby se schůze týkala výhradně covidových témat a pomoci lidem, kteří se v důsledku pandemie ocitli v tížívé situaci.

Rýsuje se dvojblok do Sněmovny proti Babišovi

Volby

Poslanci by tedy podle něj měli kvůli covidu dočasně odložit řešení dalších zákonů a novel. „Teď by zákonodárci měli být zcela orientováni na pomoc lidem, protože jsme na vrcholu pandemie. To je teď úkol Poslanecké sněmovny a všechno ostatní počká, určitě i zahrádkářský zákon, o kterém hovořil premiér Babiš,” neodpustil si Rakušan poznámku směrem k premiérovi.

K řešení a přijetí zahrádkářského zákona, místo kritiky vlády za nezvládání pandemie koronaviru, před časem Babiš poslance vyzval na plénu Sněmovny premiér Babiš.

Chtějí řešit ošetřovné či kompenzace

Sněmovna by měla na schůzi jednat například o jednorázovém pětitisícovém příspěvku pro důchodce či o evidenci skutečných majitelů. Dojít k tomu ale nemusí, pokud se podaří opozici přeřadit věci týkající se koronaviru.

Podle Rakušana jeho hnutí odloží do doby, než pomine špatná situace, politické kroky vůči vládě. STAN nicméně, stejně jako například TOP 09 či lidovci, požadují po vládě aktuální informace či plán a strategii boje s covidem. Tím by úterní schůze měla podle nich začít.

Opoziční strany hodlají předložit také nejrůznější pozměňovací zákony, které myslí na větší část lidí zasažených pandemií viru. STAN chce, aby se tzv. rouškovné týkalo i samoživitelek. Pro ty chce poslankyně Věra Kovářová šest tisíc, protože řada z nich je v tíživé situaci.

TOP 09 podle své šéfky Markéty Pekarové Adamové chce přednostně řešit kompenzační bonusy a další ekonomické návrhy.

Vláda schválila kompenzace za restriktivní opatření

Ekonomika

Lidovci předloží pozměňovacích návrhů několik. „Chceme zvýšit ošetřovné z 60 procent alespoň na 70 nebo 75 procent vyměřovacího základu,” oznámil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Strana bude také, podobně jako na jaře, navrhovat, aby na podpůrné programy nedosáhly firmy, které sídlí v daňových rájích.

Zařazení bodu týkajícího se aktuálních informací k šíření koronaviru, ale i zveřejnění plánu vlády, podpoří i SPD či komunisté. „Vláda stále nic nezveřejnila. Lidé potřebují jistou, řada z nich je v ekonomické pasti,” šéf SPD Tomio Okamura.

Komunisté pak podle svého předsedy Vojtěcha Filipa po podpoření bodu o informacích hodlají trvat na dodržení programu schůze. „Chceme, aby senioři dostali v prosinci příspěvek,” zdůvodnil Filip.

Předseda ODS Petr Fiala se svou stranou také opatření podpoří. Občanští demokraté ale přijdou s řadou „vylepšení”. Fiala pak stejně jako ostatní politici apeloval na veřejnost, aby dodržovala vládní opatření, aby se podařilo zvládnout koronavirovou situaci v Česku.

Piráti požadují videokonferenční schůze Sněmovny

Podle poslankyně vládní ČSSD Kateřiny Valachové je vláda poslancům a veřejnosti připravena požadované informace poskytnout.

Schůze Poslanecké sněmovny začíná ve 14 hodin. Piráti během své tiskové konference vyzvali, aby se schůze Sněmovny v období nouzového stavu konaly formou videokonferencí, čímž by se podle místopředsedkyně Olgy Richterové předešlo karanténám poslancům. Odkázala tak na situaci v ČSSD, jejíž vedení je v karanténě kvůli pozitivitě ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD).

Na úvod schůze dojde i na složení slibu nového poslance, kterým bude Jaroslav Vymazal (ODS). Ten nahradí Miroslavu Němcovou (ODS), jež byla zvolena senátorkou. Její mandát tak zanikl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám