Hlavní obsah

Rakušan: Do Česka míří denně 5 tisíc uprchlíků

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) se ve čtvrtek mimořádně sešel kvůli Ukrajině. Schválil další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 17 milionů korun. Podle Fialy je pak Česko připraveno na sílící migrančí vlnu, aktuálně do Česka denně přichází pět tisíc Ukrajinců. Vláda také řešila možné vyslání 400 vojáků na Slovensko k posílení východního křídla NATO.

TK po mimořádné schůzi vlády 3.3Video: ČTK

 
Článek

„Situace je taková, jak všichni víme. Nedaleko od nás je válečný konflikt. Má to nepřímý dopad na Českou republiku, ale i přímý v tom, že sem přichází lidé z Ukrajiny. Vyslechli jsme na vládě podrobné informace od zpravodajských služeb, jak se vyvíjí situace a co můžeme v České republice čekat,” přiblížil obsah mimořádní schůze vlády premiér Petr Fiala (ODS).

Zeman s Fialou garantují beztrestnost za účast v bojích po boku Ukrajinců

Domácí

„Máme připravené kroky a scénáře, podle nichž budeme postupovat,” doplnil šéf vlády. Česko aktuálně čelí velké migrační vlně z Ukrajiny. Do země již dorazilo více než 20 tisíc ukrjajinských uprchlíků a další ještě přijdou.

Denně k nám aktuálně podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přichází z Ukrajiny pět tisíc válečných utečenců.

Vláda proto v minulých dnech rozhodla o zřízení krajských center a tzv. hotspotů, které umožní rychleji a efektivněji zaregistrovat uprchlíky a předat jim potřebné informace. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pak ve čtvrtek po jednání vlády řekl, že chce připravit systém, který by pomohl příchozím Ukrajincům rychle a jednoduše najít zaměstnání. Resort se také chystá vyplácet humanitární dávky.

Premiér zopakoval dohodu s prezidentem

Fiala taktéž seznámil svůj kabinet s dohodou, kterou uzavřel s prezidentem Milošem Zemanem ohledně možnosti účasti českých občanů v bojích na Ukrajině. „Informoval jsem o své dohodě s panem prezidentem. Měli jsme k dispozici analýzy a po vyhodnocení jsme se rozhodli, že ČR nebude nějak aktivně nabádat nebo podporovat lidi, aby volili tuto formu pomoci Ukrajincům. Ale, že můžeme těmto lidem garantovat beztrestnost formou abolice,” zopakoval předseda vlády.

Vláda také schválila poslání zbraní, munice a dalšího vojenského materiálu v hodnotě 17 milionů korun. Jde o dar od českých zbrojařských firem.

Česko pošle na Ukrajinu další zbraně za 17 milionů

Domácí

„Vzhledem k tomu, že se jedná o vojenský materiál, tak to musel procesovat náš resort. Chtěla bych společnostem moc děkovat, protože tato pomoc není jediná,” řekla po jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Černochová také ve čtvrtek informovala kabinet o tom, že pro posílení východního křídla NATO je nejlepší zapojení na Slovensku v takzvané battle groups (bojové síly rychlé reakce). Vysláno by podle ní mělo být zhruba 400 vojáků. Vedle Česka by se zapojilo do této skupiny také Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. „V následujících dnech o tom budeme jednat,” řekla ministryně.

Již ve středu ministři rozhodli, že Česko Ukrajině daruje zdravotnický materiál z armádních zásob za zhruba 21 milionů korun. Dosud na Ukrajinu ministerstvo poslalo vojenský materiál za více než 600 milionů korun.

Stanjura chce z rozpočtu dát 1,8 miliardy na pomoc uprchlíkům a Ukrajině

Domácí

V poslední dodávce na Ukrajinu směřovalo 160 protiletadlových raket za 38,5 milionu korun. V prvních dnech ataku ukrajinského území rozhodla o darování 4000 dělostřeleckých granátů za 36,6 milionu korun a tisíců pušek a pistolí s miliony nábojů za 188 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám