Hlavní obsah

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

– Praha

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí oznámil, že podle zprávy Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) prezident Miloš Zeman není schopen vykonávat funkci. Zprávu obdržel ráno. Zeman je v ÚVN hospitalizován na jednotce intenzivní péče (JIP).

TK předsedy Senátu Miloše Vystrčila k dopisu Ústřední vojenské nemocniceVideo: ČTK

 
Článek

Podle Vystrčila zpráva ÚVN obsahuje tři základní sdělení. První je, že prezident Zeman za současné situace není schopen ze zdravotních důvodů vykonávat jakékoliv pracovní povinnosti.

Druhé sdělení je, že pacientova dlouhodobá prognóza je hodnocena jako krajně nejistá a Zemanův návrat do funkce málo pravděpodobný.

Senát po zprávě ÚVN: Není jiná možnost než teď zbavit prezidenta pravomocí

Domácí

Třetí informace od ÚVN je, že o stavu prezidenta Miloše Zemana byl vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář informován již 13. října, tedy minulou středu.

Shrnutí odpovědi Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana.
Sdělení první: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
Sdělení druhé: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná.
Sdělení třetí: S názorem, stanoviskem Ústřední vojenské nemocnice Praha na zdravotní stav prezidenta republiky byl ve středu 13. října, brzy dopoledne, seznámen inženýr Vratislav Mynář, vedoucí kanceláře prezidenta republiky, kterému bylo rovněž stanovisko předáno v písemné podobě.

Nezbývá než aktivovat článek 66 Ústavy

Podle vedení Senátu není možný jiný postup než aktivace článku 66 Ústavy, kterým pravomoci prezidenta přecházejí na předsedu vlády a předsedu Sněmovny.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci k dopisu Ústřední vojenské nemocnice ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana

V úterý se zástupci vedení Senátu sejdou s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

ÚVN odeslala Vystrčilovi odpověď na jeho žádost o vyjádření týkající se zdravotní kondice prezidenta v pondělí ráno. Obsah odpovědi kvůli dodržování zákona nemocnice nezveřejnila.

Mynář věděl, že Zeman není schopen práce. Přesto k němu přivedl Vondráčka

Domácí

Vystrčil od rána dokumenty studoval a radil se také s právními experty o tom, jaké informace může zveřejnit. Zdůrazňoval přitom, že chce odtajnit maximum možného.

Zároveň se domluvil na odpoledním jednání právě s členy organizačního výboru. Společně se měli dohodnout na finálním obsahu toho, co dají veřejnosti k dispozici.

Vystrčilův postup v pondělí odpoledne kritizoval hradní kancléř Vratislav Mynář. Uvedl, že podle něj šéf Senátu vyvolal mediální hru, která měla sloužit jen k jeho zviditelnění. Označil to za pokrytectví a snahu zbavit Zemana výkonu pravomocí.

K prezidentově zdravotnímu stavu se Mynář nevyjádřil.

Babiš: Zpráva o Zemanově zdravotním stavu mě překvapila

Domácí

Vystrčil se v pátek z pověření vedení Senátu dotázal nemocnice na Zemanův zdravotní stav a prognózu dalšího vývoje, a to s ohledem na způsobilost zastávat úřad.

Důvodem žádosti jsou nejasnosti kolem zdravotního stavu Zemana, který byl minulou neděli po třech týdnech opětovně hospitalizován.

Vystrčil se současně obrátil minulý týden s obdobným dotazem na prezidentovu kancelář. Odpověď ale nedostal.

Co je s prezidentem Zemanem? Další brífink Hradu nedal odpověď

Domácí

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že o špatném zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana nevěděl?
Ano
21,6 %
Ne
78,4 %
Celkem hlasovalo 16546 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám