Hlavní obsah

Vondrášek: Donucovací prostředky proti ženě v Krumlově byly v pořádku, to si nesmíme nechat líbit

Použití donucovacích prostředků v Českém Krumlově proti ženě, která na mítinku šéfa ANO Andreje Babiše napadla policistu, bylo podle policejního prezidenta Martina Vondráška oprávněné. Nicméně velitelé na místě podle něj nezvládli své role.

TK policejního prezidenta Martina VondráškaVideo: Novinky

 
Článek

„Když naši kolegové odcházeli ke služebnímu vozidlu, přistoupila k jednomu žena a dala mu facku. Následovalo použití mírnějších donucovacích prostředků, což hodnotím jako oprávněné. Žádný policista si to nemůže nechat líbit,” oznámil v pátek Vondrášek na tiskové konferenci.

„Omezení svobody pak trvalo 55 minut. Opět za mě naprosto správný postup,” doplnil k zásahu v Českém Krumlově, při kterém neoznačení policisté v civilu odvezli z akce ženu rovněž neoznačeným autem na služebnu.

Dva neuniformovaní policisté odvedli z Babišova mítinku ženu a naložili ji do civilního auta

Domácí

Problémová byla ale na mítinku podle Vondráška koordinace. „Zvládnutá nebyla také velitelská role. Ti z mého pohledu porušili nejenom taktiku, ale i naše interní akty řízení,“ řekl.

Policisté v civilu při snaze oddělit protistrany na mítinku ANO v Českém Krumlově také podle něj pochybili tím, že neprokázali příslušnost k policii.

Podobně už policie dřív uvedla, že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

Vondrášek podle svých slov vyzval ředitele jihočeské policie, aby vyvodil mimo jiné osobní odpovědnost policistů i velitelů, kteří situaci nezvládli.

Zákrok v Borovanech 

Kritiku vyvolal minulý týden také zákrok v Borovanech, při němž opět neuniformovaní policisté zaklekli autistického školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor.

Vondrášek už v pondělí uvedl, že pokud bude policie muset v budoucnu zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení policisté v uniformách. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů také dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních.

Fotka působí šíleně, prošetří to inspekce, řekl k zakleknutí chlapce nešťastný Vondrášek

Domácí

Zákrokem v Borovanech se nyní zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). A kázeňskému řízení čelí také policista, který měl na Babišově shromáždění na hlavě čepici s logem a heslem hnutí.

Vondrášek v pondělí po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) uvedl, že v bezodkladných případech nezáleží na tom, zda na podobných veřejných shromážděních zasahuje policista v uniformě, či v civilu, ve všech ostatních situacích ale mají zakročit uniformovaní policisté.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Policista České republiky. Snímek z předvolebního mítinku Andreje Babiše.

S Rakušanem se shodl na tom, že na předvolebních mítincích budou i členové antikonfliktního týmu, dokumentační skupiny i odboru vnitřní kontroly.

Protesty odpůrců provázely Babišova shromáždění i tento týden ve čtvrtek, například v Ústí nad Labem mítink provázely potyčky. Policisté na akci zaznamenali jedno protiprávní jednání, budou ale ještě vyhodnocovat pořízené záznamy. Na shromáždění dohlíželi uniformovaní policisté a antikonfliktní tým.

Babiš nazývá odpůrce nacisty a fašisty. Vyhrocená situace a agrese ho ale přitom mrzí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám