Hlavní obsah

Krize bude stát 54 miliard. Česko už opouští víc uprchlíků, než kolik přijíždí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Uprchlická krize bude stát podle vládou představené strategie 54 miliard korun. O náklady bude moci následně žádat Evropskou komisi. Po jednání kabinetu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Příliv uprchlíků se podle něho stabilizoval, možná dokonce zastavil.

TK po jednání vlády 13.4.2022Video: ČTK

 
Článek

Strategický dokument, který vicepremiér předložil, obsahuje plány pro uzpůsobení systému zdravotnictví či školství pro větší počet uživatelů, ale například i to, jak téma komunikovat nebo jak zvládat práci s daty. Dokument budou komentovat dále například kraje či opozice.

Podle eurokomisařky Věry Jourové, která se jednání kabinetu účastnila, bude moct vláda po Evropské komisi žádat o náklady zpětně k 24. únoru, tedy datu vpádu Ruska na Ukrajinu.

Ukrajinci se chtějí po válce vrátit. Někteří už odjeli

Domácí

Aktuálně pak podle Rakušana první krizová fáze migrační vlny z Ukrajiny přechází do další, kdy budou třeba dlouhodobější řešení.

Více uprchlíků odchází 

Situace se také podle Rakušana stabilizovala. „Máme vyšší počty lidí, kteří vlaky opouštějí Českou republiku, než kteří přijíždějí,“ řekl po jednání kabinetu ministr.

„Nejsme hraniční země. Odjíždějí od nás a my nevíme kam. Ale i z České republiky dochází k návratu na Ukrajinu. Někteří jedou například zkontrolovat jenom svůj majetek,“ doplnil na dotaz Novinek, kam Ukrajinci míří.

Připomněl také, že opuštěné kyjevské byty postupně nachází své majitele. „Došlo k zpomalení, možná i zastavení přílivu uprchlíků,“ uvedl.

Foto: ČTK

Do Česka dorazilo přes 300 tisíc Ukrajinců.

„Vydali jsme 285 tisíc víz o dočasné ochraně. EU jich vydala bezmála jenom 900 tisíc. To ukazuje efektivitu systému, který jsme my vytvořili. Nemáme lidi, kteří spí v ulicích a v parcích na lavičkách,“ nastínil aktuální situaci šéf resortu vnitra.

Jenom 900 z nich je podle Rakušana v humanitárním ubytování. „Nemáme uprchlické tábory a modulární buňky, nevytváříme ghetta,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám