Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Praha

O zkrácení izolací a karantén nařizovaných kvůli covidu-19 měla na středečním zasedání jednat vláda Petra Fialy (ODS). Kabinet má na programu také návrh na zmrazení platové základny politiků, soudců a státních zástupců na loňské úrovni. Brífink po jednání vlády je naplánovaný na 13:30, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 5.1.2022 Video: ČTK

 
Článek

Konkrétně by měl kabinet rozhodnout o zkrácení izolací a karantén na pět dní. V současnosti trvají dva týdny, přičemž karanténu lze ukončit po týdnu negativním testem.

Vláda o úpravě uvažuje po vzoru některých zemí kvůli variantě omikron, u které nastupují příznaky rychleji, takže by měli být lidé infekční kratší dobu.

Chlíbek: Karanténa by se měla zkrátit na pět dní. Čekáme rychlou vlnu

Domácí

Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) kabinet hovořil i o další podobě testování antigenními i PCR testy.

Vláda mohla upřesnit také podmínky pro testování ve firmách, které bude vyžadovat dvakrát týdně od 17. ledna.

Po pozitivním samotestu v práci rovnou karanténa, navrhuje vláda

Domácí

Vláda bude řešit i platy ústavních činitelů. Platové základny soudců a žalobců se pak od ledna zvedly o šest procent. Plat politiků má tak od letošního ledna vycházet z částky 89 155 korun. MPSV navrhuje, aby základna zůstala stejná jako loni a předloni, měla by činit 84 060 korun.

U soudců by to místo 106 986 korun mělo být 100 872 korun a u státních zástupců místo 96 287,40 koruny pro letošek 90 748,80 koruny. Ministerstvo navrhuje zrychlené projednání novely Sněmovnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám