Hlavní obsah

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiér, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) představil závěry středečního jednání štábu. Čísla jsou podle něj stále vysoká, a Česko se tudíž neobejde bez nouzového stavu.

TK po jednání Ústředního krizového štábu Video: ČTK

 
Článek

Tématy jednání byla mimo jiné například aktuální epidemická situace v souvislosti s epidemií onemocnění covid-19 či očkování proti koronaviru.

Vlastního PSA už vláda nechce poslouchat

Koronavirus

„Čísla sice naznačují, že bychom měli být za vrcholem epidemie, jelikož klesají, ale je to stále mnoho. Stále přetrvává velmi vysoké číslo i mezi seniory, což je ta nejvíce ohrožená část populace. I přes mírný pokles to znamená, že v následujících dnech a týdnech budeme mít velmi vysoké počty případů, v tisících denně, a z logiky věci i vysoké počty hospitalizovaných,” zhodnotil situaci Hamáček.

Doplnil, že Česko se v současnosti neobejde bez nouzového stavu. „Vědí to všichni poslanci a je jen na nich, jak se rozhodnou. Nicméně hlasování proti prodloužení nouzového stavu je z mého pohledu rána pod pás pro české zdravotníky a rána pro systém, protože to sebou nese kompletní rozvolnění všech krizových opatření, odchod vojáků z nemocnic a ústavů a defacto opuštění našich zdravotníků v první linii,” prohlásil. Sněmovna bude o prodloužení nouzového stavu jednat ve čtvrtek.

Česká republika se již několik dní drží hodnotami indexu rizika v rámci protiepidemického systému PES ve čtvrtém stupni, platný je ale zatím stále nejvyšší, pátý stupeň. Přestože počty nakažených klesají a šíření nákazy zpomaluje, Hamáček v pondělí uvedl, že k rozvolňování není zatím důvod.

K takovému kroku by se podle něj mělo přistoupit až ve chvíli, kdy se denní přírůstky nově nakažených budou pohybovat mezi 1000 a 2000.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlastního PSA už vláda nechce poslouchat

Kdy se v Česku znovu rozvolní protiepidemická opatření, se vláda nemůže shodnout. Premiér Andrej Babiš (ANO) například tvrdí, že dojde k rozvolnění, až budou...

Výběr článků

Načítám