Hlavní obsah

Hamáček: Vánoce budou na stupni tři, situace se nelepší tak rychle

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nezpomaluje epidemie koronaviru tak rychle, jak bychom si přáli. Není tak pravděpodobné, že by Česká republika přešla v rámci protiepidemického systému PES v dohledné době do stupně dva. Vánoce tak budou podle něj ve stupni tři.

TK po jednání krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

„Vývoj epidemie je uspokojivý, počet nakažených stále klesá. Je to dobrá zpráva. Ale epidemie neklesá tak rychle, jak bychom si přáli,“ uvedl po jednání Hamáček.

Podle něho tak bude Česko ještě nějakou dobu ve stupni tři v rámci systému PES, který bude platit od čtvrtka. Otevřené budou sice obchody, restaurace a služby, ale budou platit přísná epidemiologická opatření.

V obchodech bude například platit pravidlo jednoho člověka na 15 metrů čtverečních, povinné ale budou i dvoumetrové rozestupy mezi zákazníky.

Od čtvrtka otevřou všechny obchody, a to i v neděli

Domácí

V restauracích budou moci být zase pouze čtyři lidé u stolu. Kapacitu pak budou smět stravovací zařízení naplnit z 50 procent.

„Situace se nezlepší ani za 14 dní”

„Je nepravděpodobné, že bychom přecházeli v dohledné době do stupně dva. Teď nás čeká doba, kdy se budeme pohybovat v té trojce. To zřejmě zahrne i vánoční svátky,“ dodal šéf Ústředního krizového štábu.

Jsem z toho nervózní. Rozvolňování je strašně moc, prohlásil Babiš. Požádá o prodloužení nouzového stavu

Domácí

S vývojem epidemie není spokojený ani premiér Andrej Babiš (ANO). Ten ve středu pro televizi Nova uvedl, že čísla jsou stále vysoká. „Jediné řešení je vakcína. Budeme žádat o prodloužení (nouzového stavu) o 30 dnů,“ prohlásil. Ten nyní platí do 12. prosince. Jeho prodloužení musí podpořit ale i poslanci.

Snížení daní neprospěje občanům Česka, tvrdí ČSSD

Domácí

S prodloužením souhlasí i Hamáček. „Nemyslím, že se situace vyřeší za týden nebo za čtrnáct dní,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám