Hlavní obsah

Vojtěch: Uvolníme opatření a začne promořování obyvatel

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se situace v České republice vyvíjí dobře, a některá opatření by se tak měla začít uvolňovat. V rámci uvolňování ale bude podle ministra docházet k promořování obyvatelstva. Vojtěch tak souhlasil se slovy epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictvíVideo: Novinky

 
Článek

„Situace v České republice se vyvíjí dobře. V následujícím období tak budeme opatření postupně rozvolňovat,“ sdělil Vojtěch.

V rámci toho ale bude podle něho docházet k promořování obyvatel. „Epidemii nejsme schopni zastavit. Musíme ale umět řídit to promořování tak, aby nedocházelo k šíření epidemie,“ uvedl Vojtěch. Chráněni podle něho musí být hlavně senioři.

Populaci potřebujeme promořit. Prymula změnil názor

Koronavirus

Souhlasil tak s Prymulou. „Potřebovali bychom populaci trochu promořit, já jsem na to změnil trochu názor,” uvedl Prymula v rozhovoru pro DVTV.

S tím naopak nesouhlasí šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček a varuje, že z promoření už není cesty zpět.

Z promořování není cesty zpět, varuje Hamáček

Domácí

Plošné testování pracovníků

Ministr také uvedl, že se dohodl s kraji na tom, že budou plošně testováni pracovníci v sociálních službách, a to pomocí rychlotestů.

„Rozhodli jsme se distribuovat 20 tisíc rychlotestů pro kraje. Ty budou použity pro plošné testování pracovníků,“ dodal Vojtěch.

Odmítl tak návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), která chtěla, aby stát testoval plošně seniory. Pokud by stát neměl dost testů, bylo by podle ní dobré zavést alespoň náhodné testování seniorů. Ti totiž patří k nejrizikovější skupině v souvislosti s koronavirem.

Maláčová: Senioři by měli mít v testování přednost

Domácí

V sociálních zařízeních se nyní testuje pouze tehdy, pokud se nákaza prokáže u personálu či nějakého klienta. Důležité je podle Vojtěcha zavést pravidelné testování u personálu, nikoli tedy u seniorů. „Byla by to totiž dobrá prevence,“ řekl minulý týden Vojtěch.

Očekáváme 14 tisíc pozitivních případů do konce dubna, hlásí odborníci

Koronavirus

Objednali materiál za šest miliard

Ministr zdravotnictví se také vyjádřil k počtu ochranných pomůcek. Objednáno bylo zatím 88,5 milionu kusů ochranného materiálu za šest miliard korun.

„Distribuováno bylo zatím 11,1 milionu kusů,“ dodal ministr s tím, že očekává další zásilky z Číny. Většina z tohoto materiálu se dostala do nemocnic, nějaké kusy dostali lékárníci a zaměstnanci sociálních služeb.  

K pondělnímu dopoledni se v České republice nakazilo koronavirem 4591 lidí. Nemoci zatím podlehlo 72 lidí, většina z nich jsou právě lidé starší sedmdesáti let. Řada z nich se pak nakazila v domovech pro seniory.

V Praze se koronavirus objevil ve čtyřech zařízeních pro seniory

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám