Hlavní obsah

Tisková konference ministra Vojtěcha

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Epidemie koronaviru v posledních dnech sílí a počty nakažených i hospitalizovaných narůstají. Aktuální situaci na tiskové konferenci naplánované na 14. hodinu popíše ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Novinky brífink nabízí živě.

TK ministra zdravotnictví k aktuální epidemiologické situaci 15.10.2021 Video: Novinky

 
Článek

Brífinku se zúčastní kromě ministra Vojtěcha také hlavní česká hygienička Pavla Svrčinová a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Počty lidí s covidem v nemocnicích rostou, očkovaných je třetina

Domácí

Za čtvrtek v Česku přibylo 1534 nových případů nákazy, což je nejvyšší počet od 11. května, kdy laboratoře odhalily 1691 případů. Ve srovnání s minulým čtvrtkem, kdy bylo zaznamenáno 987 nově nakažených, je nynější hodnota vyšší zhruba o pět stovek.

Nejhorší vývoj je aktuálně v Moravskoslezském a Jihočeském kraji, kde se týdenní incidence – tedy počet nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulých sedm dní – vyšplhala nad hranici 100 případů. V rámci okresů mohou být čísla ještě výrazně vyšší.

V poslední době narůstá i počet hospitalizovaných koronavirových pacientů, do nemocnic častěji míří také očkovaní lidé.

Z grafu, který ukazuje poměr očkovaných na počet celkově nakažených, je patrné, že podíl očkovaných se zhruba od poloviny října zvyšuje zhruba na čtvrtinu všech nakažených. Na začátku září to byla asi pětina.

I z toho důvodu ministerstvo zdravotnictví a Rada vlády pro zdravotní rizika chystá změnu koronavirových opatření. Jedním z nich bude zkrácení platnosti testů.

Platnost antigenních testů, která je nyní 72 hodin, by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla zkrátit na den a u PCR testů, kde je aktuálně platnost sedm dní, by to měly být tři dny.

Zkrátit by se podle Svrčinové mohla i karanténa, pokud by byla ukončena PCR testem. Nyní trvá 14 dní. Karanténní opatření by se mohla měnit od 25. října.

Chystají se změny v opatřeních. Zkrátit se má platnost testů

Domácí

Plánované změny a podrobnosti k nim by měli zástupci ministerstva zveřejnit na pátečním brífinku.

Reklama

Související články

Babiš dostal třetí dávku vakcíny

Andrej Babiš (ANO) dostal třetí dávku očkování proti covidu-19. Přeočkovat se nechal v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. S prezidentem Milošem Zemanem,...

ON-LINE: Přibylo 1534 nově nakažených

V Německu přibylo za čtvrtek 11 518 případů koronaviru, což je o tisícovky více než před týdnem. Stoupá i sedmidenní incidence a počet hospitalizovaných. Dění...

Výběr článků

Načítám