Hlavní obsah

Tisková konference k nákaze covidem v olympijském speciálu do Tokia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval vystoupí na tiskové konferenc po jednání výkonného výboru ČOV, který na svém pondělním zasedání řešil mimo jiné cestu českých olympioniků do Tokia během níž se někteří z nich nakazili koronavirem. Brífink je naplánovaný na 17 hodinu, Novinky jej nabízí živě.

Záznam: TK Českého olympijského výboru k problematickému letu na olympiáduVideo: Novinky

 
Článek

Kromě Kejvala před novináře předstoupí také šéflékař olympijského týmu Jiří Neumann a sportovní ředitel výboru Martin Doktor.

Při letu olympioniků do Tokia se porušovala pravidla, uznal ČOV. Zásadní chyby nezjistil

Domácí

Po letu českých olympioniků speciálem do Tokia vyšel pozitivní test na koronavirus jako prvnímu bezprostředně po příletu lékaři Vlastimilu Voráčkovi, který nebyl naočkovaný. Zda se ostatní nakazili od něj, nebo byl původcem nákazy někdo jiný, není jasné a čeští hygienici míní, že se to ani nezjistí.

Kromě Voráčka se pozitivita následně prokázala u několika sportovců, kteří nemohli nastoupit do úvodních zápasů. Kvůli covidu-19 nemohli nastoupit například beachvolejbalisté Markéta Nausch Sluková a Ondřej Perušič, cyklista Michal Schlegel či stolní tenista Pavel Širuček.

ČOV v rámci vyšetřování připustil pochybení při letu, kdy se na palubě striktně nedodržovala hygienická opatření. Události kolem nákazy sportovců spustily vlnu kritiky. Proti ČOV vystoupil například předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Předseda České unie sportu Miloslav Jansta zase vyzval ČOV, aby sportovce, kteří se během letu nakazili a nemohli tak například v Tokio startovat odškodnila. Kejval v začátkem července přiznal, že ČOV je o odškodném jednat po prozkoumání podmínek smluv se sportovci a sportovními svazy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám