Hlavní obsah

Tisíce lidí si na Staroměstském náměstí připomněly památku tří hokejistů

– Praha

Ztichlé Staroměstské náměstí zaplněné lidmi si v neděli odpoledne připomnělo památku tří českých hokejistů, Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, kteří zahynuli při leteckém neštěstí v Rusku společně se spoluhráči z týmu Lokomotiv Jaroslavl. Pietní akt moderoval sportovní komentátor České televize Robert Záruba.

Tisíce lidí se na Staroměstském náměstí rozloučily s tragicky zesnulými hokejistyVideo: Novinky

 
Článek

Ve tři hodiny odpoledne se na Staroměstské radnici rozezněly zvony a všichni drželi minutu ticha. Čísla dresů tří českých hráčů zůstanou navždy vyřazena: čtyřku Karla Rachůnka, 15 Jana Marka ani 63 Josefa Vašíčka už nikdo v národním týmu neoblékne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stovky svíček jako upomínka na tři zesnulé hokejisty

Na pódium přišli dát sbohem zesnulým kamarádům a kolegům současní reprezentační trenéři Alois Hadamczik nebo Vladimír Růzička a slavní hokejisté, například Jaromír Jágr, Dominik Hašek, Martin Ručinský. Patrik Eliáš kvůli pietě odložil odlet do Spojených států.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tisíce lidí se přišly na Staroměstské náměstí rozloučit s hokejisty týmu Jaroslavl, kteří nepřežili pád ruského letadla.

"Dnes poprvé se zde setkáváme z důvodu opačného než v minulosti, kdy jsme se zde dělili o pocity velkého štěstí po úspěších. Z důvodu smutku, bolesti a marnosti. Neexistují slova, která by dokázala popsat, co od středy prožíváme," pronesl prezident hokejového svazu Tomáš Král a dodal: „Dokázali toho tolik, že by to vydalo na několik životů. Ztráta je to nenahraditelná, je to ztráta tří prostě nejen hokejistů, ale i bezvadnejch kluků, kamarádů a skvělejch lidí, takže je to strašná věc, co se stala, a stát se to nemělo.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejista Patrik Eliáš kvůli pietě odložil odlet do Spojených států.

„Naděje nikdy nevyprchá,“ uvedl ve svém projevu ke shromážděným pražský arcibiskup Dominik Duka ve svém projevu ke shromážděným a osud Marka, Rachůnka a Vašíčka připodobnil k osudu Ježíše Krista, který také zemřel v raném věku.

„To, že jste přišli na toto náměstí, to že existuje v našem národě láska ke sportu, není náhodné.“ Připomněl, že hokejisté dokázali reagovat vždy na důležité události v moderních dějinách - vyzdvihl postoj reprezentantů po komunistickém puči v roce 1948.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Projev měl na Staroměstském náměstí i arcibiskup Dominik Duka. Zleva vedle něj prezident hokejového svazu Tomáš Král a trenér reprezentačního týmu Alois Hadamczik

Po jeho slovech se znovu rozezněly zvony v Týnském chrámu, v němž se po pietním aktu sloužila mše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám