Hlavní obsah

Černé skříňky z letounu hokejistů nepotvrdily vadný chod motorů

– Moskva • Aktualizováno

První informace získané z černých skříněk havarovaného letadla Jak-42 s týmem hokejistů Lokomotiv Jaroslavl nepotvrzují vadný chod motorů těsně před okamžikem pádu. Podle agentury Interfax ruští experti vysušili první úseky letových záznamů a zjistili, že záznam palubních operací se zachoval.

Foto: Mikhail Voskresensky, Reuters

Zbytky zříceného letadla

Článek

"Předběžná analýza zaznamenaných parametrických informací dovoluje učinit závěr, že stabilizátor letounu se před startem nacházel ve stavu 8,7 stupně na 'vzlet' a vztlakové klapky byly ve startovací poloze 20 stupňů. Motory pracovaly až do okamžiku srážky s překážkou,“ stojí v prohlášení Mezistátního leteckého výboru, který záznam v černých skříňkách analyzuje.

Na palubě letadla zahynulo 43 lidí včetně 36 hokejistů. Mezi nimi byli i tři čeští mistři světa - Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Jejich těla budou v průběhu pátku převezena do Moskvy, večer nebo v noci mají být převezeny do České republiky.

Podle poznatků ruských úřadů stroj nedokázal nabrat potřebnou výšku a při vzletu zavadil o maják. Poté se rozpadl na tři části a zřítil se, částečně do řeky, která je přítokem Volhy.

Stovky lidí vyjádřily na Staroměstském náměstí smutek nad smrtí českých hokejistůVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám