Hlavní obsah

Fiala vysvětloval zmatky na ministerstvu zdravotnictví lidmi z Babišovy éry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v neděli připustil, že na ministerstvu zdravotnictví vedeném Vlastimilem Válkem (TOP 09) již došlo k prvním přešlapům. Důvodem je podle něj přítomnost zaměstnanců, kteří zde pracovali již za éry vlády expremiéra Andeje Babiše (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala

Článek

„Prosím o pochopení. Pracujeme s lidmi z té minulé éry, kde byl zmatek obrovský, a snažíme se ty věci napravovat,“ vysvětloval Fiala.

„Nesmí se to stávat,“ zdůrazňoval v nedělní Partii na CNN Prima News.

Chybné opatření, za které se ministerstvo muselo omlouvat, připravili Svrčinová a Policar

Domácí

Šéf vlády narážel na skutečnost, že ministerstvo původně ve čtvrtek 23. prosince oznámilo, že od 27. prosince budou nově povinné testy i pro cesty lidí ze zemí s nízkým a středním rizikem nákazy a že od 3. ledna bude opatření platit i pro české občany.

Následně vzal resort opatření s omluvou zpět.

Ministerské opatření o zpřísnění podmínek návratů z ciziny připravili náměstek pro legislativu Radek Policar a hlavní hygienička Pavla Svrčinová, jejíž odchod Válek navzdory spekulacím před časem vyloučil.

Chybná část opatření se nicméně měla do textu dostat bez jeho vědomí.

„Vláda počítá s úhradou testů ve firmách”

A v souvislosti s výskytem nakažlivější varianty omikron představila vláda před vánočními svátky také úmysl, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali dvakrát týdně všechny své pracovníky.

„Co je důležité a co se v minulosti ne vždy dařilo, bude dost testů a kapacit na to, abychom to v masivní podobě zvládli,“ uvedl v neděli Fiala.

„Jsme připraveni testy hradit formou zdravotní pojišťovny,“ doplnil premiér.

V současné době musejí testovat jednou týdně jen zaměstnance, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali covid.

Testovat všechny zaměstnance bez výjimky dvakrát týdně, plánuje vláda

Domácí

A kvůli možným vysokým počtům nakažených a jejich kontaktů bude vláda na prvním jednání v letošním roce posuzovat zkrácení karantén a izolací. Aktuálně to podle Fialy debatují vládní týmy, následně přijme vláda politické rozhodnutí.

Nakažlivější varianta omikron může podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přinést v blížící se vlně až 50 tisíc pozitivně testovaných za jediný den.

Reklama

Výběr článků

Načítám