Hlavní obsah

Tejc není sociální demokrat, ale národní socialista, řekl končící Dienstbier

Novinky, bja
Praha
Aktualizováno

Končící ministr pro lidská práva a legislativní radu vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) se v pondělí znovu opřel do stranických kolegů, kteří podle něj mohou za jeho odchod z vlády. Poslanec Jeroným Tejc, jehož již dříve označil za jednoho ze strůjců svého odvolání, prý není sociální demokrat, nýbrž národní socialista.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Článek

Tejc v pondělí v Brně novinářům sdělil, že navrhuje změnu zákona o azylu. Ta by zrychlila vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl. „Tejc je národní socialista, nikoli sociální demokrat,” řekl po konferenci novinářům Dienstbier s odkazem na ideologii národního socialismu, jež je nejčastěji spojována s nacistickou NSDAP.

„Není úplně dobrý nápad, pokud někdo, kdo se označuje za sociálního demokrata, navrhuje omezovat základní lidská práva, škrtat v Listině základních lidských práv a svobod. To už by ji pak skutečně mohl někdo chtít škrtnout celou,“ vysvětlil svůj výrok Novinkám Dienstbier.

Jihomoravský poslanec Tejc, o němž se spekuluje jako o možném kandidátovi na funkci šéfa ČSSD, zvažuje vypuštění nebo úpravu článku Listiny základních práv a svobod, který přiznává právo na azyl cizincům pronásledovaným za uplatňování politických práv a svobod. Tejc novinářům v Brně řekl, že svým návrhem chce v souvislosti s riziky migrace přispět ke zvýšení bezpečnosti.

„Pan Tejc čím dál víc ukazuje, že je schopný jakéhokoli populistického kroku, a za jakoukoli cenu se snaží získávat podporu bez ohledu na to, jestli to je, nebo není v souladu se sociálnědemokratickými principy. Také řada sociálních demokratů našla útočiště v exilu a byli tam přijati, tak by se měl pan Tejc zamyslet, jestli náhodou trochu nekope i do odkazu těchto sociálních demokratů,” dodal Dienstbier.

Těmto tvrzením se ovšem Tejc brání. „Jsem sociální demokrat téměř 20 let. Nikdy nebudu národním socialistou. Členem SD-Liberální strana národně sociální byl někdo jiný,” uvedl na svém twitteru v pondělí Tejc.

S Chvojkou se sejde

Minulý pátek premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že Dienstbiera v čele resortu nahradí poslanec Chvojka. Prezident Miloš Zeman pak v neděli přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka oznámil, že s výměnou souhlasí.

Dienstbier minulý týden ukázal na několik kolegů, kteří podle něj stojí za jeho koncem v kabinetu. Pří té příležitosti zmínil i Tejce, který byl jedním z aktérů povolebních schůzky v Lánech. [celá zpráva]

Odcházející ministr uvedl, že nyní se sejde s poslancem Janem Chvojkou (ČSSD), který ho má v čele resortu nahradit. Přiznal, že dosud se s ním neviděl, protože čeká, až ho Chvojka sám osloví.

S šéfy profesních komor řešil v pondělí ministr neoprávněný výkon povolání v Česku. Společně také vytvořili legislativní plán na příští rok. Předseda České lékařské komory Milan Kubek i prezident České advokátní komory Martin Vychopeň poděkovali Dienstbierovi za spolupráci.

„Dovolil bych si také trochu bilancovat, neb předpokládám, že v nejbližších dnech budu ve funkci končit,” začal tiskovou konferenci Dienstbier.

Odborné služby bez kvalifikace

Naznačil, že hlavním problém, který společně se šéfy komor řešil, je poskytování odborných služeb bez potřebné kvalifikace. Dodal, že společně vytvořili legislativní plán.

„Možná by bylo překvapivé, kdyby vám zástupci stomatologické komory sdělili, že se po republice pohybují falešní zubaři,” naznačil Dienstbier na příkladu problém, kterým se zabývají.

Oba prezidenti profesních komor Dienstbierovi poděkovali za spolupráci. „Tato vláda je první vládou, která bere profesní komory vážně. Pan premiér Sobotka byl prvním předsedou vlády, který se po dvaceti letech se šéfy komory sešel,” konstatoval Kubek s tím, že je to velká zásluha právě Dienstbiera.

„Veškerou agendu, která se toho týká, předám svému nástupci,” řekl k další spolupráci s šéfy profesních komor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám