Hlavní obsah

Sobotka vyhodil Němečka a Dienstbiera. Do vlády přichází Ludvík a Chvojka

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek po jednání špiček ČSSD oznámil, že ve vládě skončí ministři zdravotnictví Svatopluk Němeček a pro lidská práva Jiří Dienstbier. Němečka nahradí šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík, Dienstbiera poslanec Jan Chvojka.

Bohuslav Sobotka o výměně ministrůVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

O konci Dienstbiera a Němečka se spekulovalo od chvíle, kdy Sobotka uvedl, že plánuje obměnu v kabinetu.

Němečka nahradí šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík, Dienstbiera poslanec Jan Chvojka. Ludvík svou nominaci potvrdil již při příchodu na jednání předsednictva.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Noví ministři pro lidská práva Jan Chvojka a zdravotnictví Miloslav Ludvík (oba ČSSD).

„Navrhuji, aby byl odvolán ministr zdravotnictví Němeček, a navrhuji, aby byl na jeho místo jmenován novým ministrem Miloslav Ludvík,“ uvedl Sobotka s tím, že druhá personální změna se týká ministra Dienstbiera. Toho ve vládě nahradí Chvojka. „Spolupracoval s ministerstvy při prosazování vládních zákonů,“ podotkl premiér.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Končící ministři zdravotnictví Svatopluk Němeček a pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD).

Sobotka změny zdůvodnil mimo jiné výsledkem krajských a senátních voleb. Zároveň zdůraznil, že odvolaní ministři nekončí kvůli jakýmkoli problémům nebo skandálům. Kabinet však potřebuje být kompaktnější a měl by mít „zřetelnější kurz“.

V neděli se hodlá sejít s prezidentem Milošem Zemanem, kterého o záměru prozatím informoval telefonicky.

V příštím týdnu se premiér bude scházet i s dalšími ministry. [celá zpráva]

„Zvolit složení svého vládního týmu je výsostnou pravomocí předsedy vlády. Jeho rozhodnutí respektuji, i když mě mrzí, že budu muset předávat rozdělanou práci svému nástupci místo toho, abych mohl dokončit její projednávání v parlamentu,“ uvedl Dienstbier.

Němeček: Zabránil jsem Babišovi ovládnout zdravotnictví

Odcházející ministr Svatopluk Němeček bere odvolání pozitivně. Alespoň prý bude mít čas na svou rodinu. Z doby svého působení má pocit dobře odvedené práce. „Se svým týmem jsem zabránil tomu, aby pan Babiš ovládl české zdravotnictví, ať už VZP nebo jiné pojišťovny,“ řekl Právu.

„Zaplatil jsem za to poměrně tvrdými konflikty s panem Babišem, které se táhly po tři roky, co jsem byl ve funkci a nelituji toho. Pan premiér se rozhodl, ale určitě to není vyvoláno kritikou z členské základny, nebo z regionu. Ta se mi vyhnula,“ dodal.

Že se debata ke změnám ve vládě ukončila, vnímá za pozitivní i šéf ústavně-právního výboru Jeroným Tejc. „Pokud se premiér rozhodl udělat změny, je dobře, že je oznámil dnes, a ne až v původně plánovaném prosinci. Vláda se může vrátit k práci a soc.dem. k debatě o programu. Ta je důležitější, než diskuze o jménech,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám