Hlavní obsah

Také první září trhalo teplotní rekordy, někde i o sedm stupňů

I v úterý padaly teplotní rekordy skoro na všech meteorologických stanicích v České republice. Nejtepleji bylo v Javorníku na Jesenicku, kde naměřili 36,3 stupně Celsia. Na některých místech byly rekordy překonány o pět i sedm stupňů. Přepisovala se také dosavadní měsíční maxima.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Například ve Zlínském kraji se v úterý měnily rekordy na osmi stanicích, na dvou dokonce z roku 1929. Nejtepleji, 32,9 stupně Celsia, bylo ve Valašském Meziříčí, kde byl tak překonán 86 let starý rekord 31,4 stupně.

Podobně na tom byla také Vysočina, kde padly rekordy na 14 meteorologických stanicích. Nejtepleji bylo v Havlíčkově Brodě, a to 35 stupňů Celsia. Opět byl překonán 86 let starý teplotní rekord, a to téměř o pět stupňů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Teplo bylo i na horách, stejně jako v minulých dnech padl teplotní rekord na stanici Lysá hora. Teplota vystoupala až na 26,9 stupně Celsia, dosavadní rekord pro tento den byl z roku 1961 a měl hodnotu 21,1 stupně Celsia. V Javorníku byl o více než sedm stupňů překonán rekord z roku 1983, který činil 29 stupňů Celsia.

Právě první září přepisovalo také několik měsíčních teplotních rekordů.

V příštích dnech už nic takového nehrozí, podle meteorologů se totiž výrazně ochladí. Už v noci by měla nad české území přijít studená fronta. Ve středu tak podle předpovědi odpolední teploty stoupnou nejvýše na 22 stupňů. Bude oblačno až zataženo a na většině území bude občas pršet. Podobné počasí by mělo vydržet i ve čtvrtek a v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám