Hlavní obsah

Tající sníh zvedne hladiny řek, největší nebezpečí je v Libereckém kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tající sníh a déšť zvednou v nadcházejících dnech hladiny řek v Česku. Největší nebezpečí záplav podle meteorologů hrozí v Libereckém kraji. Povodňová pohotovost se vyhlašuje pro Ústecký kraj a bdělost pro Jihočeský, Královéhradecký, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a pro Vysočinu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Ledové bariéry na řece Moravská Dyje.

Článek

V úterý zveřejněná výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od úterního odpoledne do čtvrtečního poledne.

"V důsledku oteplení doprovázeného dešťovými srážkami, kdy největší dnešní úhrny se předpokládají v oblasti Jizerských hor, Krkonoš a Jeseníků, bude zrychlené odtávání sněhové pokrývky, které způsobí vzestupy toků," uvedli meteorologové.

Nejvýraznější zvýšení hladin, a to i s překročením třetího stupně povodňové aktivity, se očekává na Smědé a Lužické Nise. Druhého stupně zřejmě dosáhne Mandava a Ploučnice a na první, ojediněle i druhý povodňový stupeň se zvednou hladiny řek odvodňujících Orlické hory, Jeseníky, Novohradské hory a Vysočinu. Jde zejména o povodí Lužnice a Jihlavy, uvedl ČHMÚ.

Současně upozornil i na to, že situaci na většině řek mohou stále komplikovat hromadící se ledové kry.

Reklama

Výběr článků

Načítám