Hlavní obsah

Synagoga v Plzni ožila po rozsáhlé rekonstrukci. Patří k největším na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Poprvé od svého vzniku na konci 19. století se Velká synagoga v Plzni dočkala kompletní rekonstrukce. Její první etapa se uskutečnila už na konci 90. let. Ta druhá zahrnovala zejména restaurování interiéru a nyní spěje ke konci. Slavností znovuotevření třetí největší synagogy světa Židovská obec Plzeň plánuje na 10. dubna.

Synagoga v Plzni patří k největším na světě. Rozsáhlá rekonstrukce jí vdechla nový život

 
Článek

„Velká synagoga byla navržena rakouským architektem jako novogotická synagoga, která měla mít věže vysoké asi 68 metrů. To se nesetkalo s kladným posouzením tehdejšího zastupitelstva města Plzně. Tak byl návrh přepracován plzeňským architektem panem Štěchem. Vyprojektoval synagogu, která je maurského typu,“ vypráví předseda Židovské obce v Plzni Jiří Löwy.

Synagoga byla postavena v roce 1893. „Ta vlastní stavba tedy netrvala ani dva roky. Je to s podivem vzhledem k tehdejším technologiím ve stavebnictví. Nám dva roky trvá jen druhá etapa rekonstrukce,“ podotýká Löwy.

Foto: Novinky

O výmalbu zdobeného interiéru se během rekonstrukce ručně, s použitím drobných štětečků, postaraly desítky restaurátorů.

Díky sálu o šířce 20 a délce 49 metrů je Velká synagoga v Plzni třetí největší židovskou modlitebnou světa. Výška jejích věží dosahuje 47 metrů.

Stavba ke svému původnímu účelu nesloužila příliš dlouho. Během holokaustu ji Židé nesměli navštěvovat a útočiště věřících se proměnilo ve skladiště židovského majetku z vyklizených bytů. Později se ze synagogy stala manufaktura na úpravu vojenských oděvů.

Po válce byla budova poničena a židovská komunita neměla dostatek finančních prostředků na její opravu, k bohoslužbám tak využívala jen zimní modlitebnu.

Foto: Novinky

Kulaté báně na věžích jsou typickým znakem maurského stylu

„Po revoluci jsme se rozhodli, že synagogu chceme opravit,“ vzpomíná Löwy, „a první etapa rekonstrukce byla dokončena v roce 1998. Druhá etapa začala koncem roku 2019. Měli jsme na ni 100 milionů korun.“

První fáze rekonstrukce zahrnovala opravu střechy, fasády, krovu, venkovních vitráží a věží. Druhá fáze sestávala zejména z restaurování vnitřních prostor. Nyní zbývá už jen výmalba dvou postranních chodeb, navěšení lustrů a zprovoznění elektronických procesů. Kompletně opravená synagoga se má otevírat 10. dubna, kdy Židé dovnitř ve slavnostním průvodu vnesou tóru.

Foto: Novinky

Po dokončení rekonstrukce se mají v synagoze konat koncerty vážné hudby.

Před válkou žilo v Plzni přes 3000 Židů. Nyní jejich komunita čítá pouze 98 členů. Pro běžné náboženské obřady tak využívají raději Starou synagogu, která je výrazně menší a nabízí komornější atmosféru. Ve Velké synagoze budou po jejím znovuotevření slavit významné židovské svátky nebo například svatby.

„Prostor se bude využívat také ke koncertům a budeme ho nabízet školám ke konání veřejných akcí. Samozřejmě bude nadále figurovat i jako významný turistický cíl,“ uvádí Löwy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám