Hlavní obsah

Švejnarův institut se hádá kvůli Babišovi

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělo jít o konferenci na počest ocenění profesora Jana Švejnara – „nobelovkou“ za jeho práci v oblasti ekonomie práce. Místo toho bude mít zítřejší setkání institutu CERGE-EI hořkou pachuť.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Švejnar

Článek

Vedení prestižní vysoké školy se totiž rozhádalo natolik, že začaly padat i výhrůžky o dalším financování. A to vše kvůli vystoupení ministra financí a lídra ANO Andreje Babiše.

Právu se podařilo získat interní komunikaci mezi Švejnarem, členy dozorčího výboru CERGE-EI a lidmi zastupující americkou nadaci CERGE-EI Foundation, která institut významně financuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Myslím, že bychom se měli vystříhat jakéhokoli vztahu s ním
člen CERGE-EI

„Absolutně mě to šokovalo. Musíme si vážně promluvit o tom, komu umožníme těžit z naší reputace. Domníval jsem se, že jsme se dohodli, že Babiš má stopku, někteří to tak ale zjevně necítí. Možná by nadace měla nastavit pravidla, jaké organizace bude finančně podporovat,“ pohrozil jeden ze členů dozorčího výboru institutu a americké nadace.

Jiný člen výboru přiznal, že ho také znepokojily náznaky propojení Babiše s CERGE-EI. „Myslím, že bychom se měli vystříhat jakéhokoli vztahu s ním. Proto se konference nezúčastním. Řadě členů fakulty dělá propojení s Babišem starost, a ačkoli na konferenci přijdou, tak se vynasnaží, aby si s ním nemuseli potřást rukou nebo aby je s Babišem náhodou někdo nevyfotil,“ uvedl.

Jiný člen nadace zase upozornil: „Pokud chceme i nadále usilovat o finanční pomoc od společností jako Google nebo od nadací, jako je Rockerfellerova, neměli bychom zvát někoho s tak problematickou minulostí, jako je Babiš, a rozhodně bychom neměli od něj přijímat peníze. A i když ho americká ambasáda zve na akce z titulu funkce ministra, my takovou povinnost nemáme.“

Sobotní konference CERGE-EI a německého Institutu pro studium práce (IZA), který letos Švejnarovi udělil vědecké ocenění na poli ekonomie práce, se Babiš zúčastní až odpoledne s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD).

„Vystoupili i jiní kontroverzní lidé“

Diskusi bude moderovat právě Švejnar. Ten pozvání Babiše obhajoval slovy, že v prostorách CERGE-EI vystoupili i jiní „kontroverzní“ lidé.

„Od americké vlády dostal několik pozvání k návštěvě a je aktivním členem Rady ministrů financí EU. Do CERGE-EI ho zveme v rámci jeho oficiální funkce, nikoli jako podnikatele či lídra politického hnutí,“ napsal členům vedení Švejnar.

Zároveň upozornil na to, že byli pozváni i předseda vlády Bohuslav Sobotka či vicepremiér Pavel Bělobrádek, ti se však omluvili.

Babiš Švejnara lanařil

Švejnar má však k Babišovi blíže, než se může na první pohled znát. Lídr ANO Švejnara lákal, aby se stal ekonomickým mluvčím hnutí i kandidátem do Sněmovny před říjnovými volbami 2013. Ekonom by měl také pomoci s vizí pro ČR, kterou chtěl Babiš původně představit na podzim.

Ministr financí také loni Švejnara jmenoval jako předsedu dozorčí rady Českého aeroholdingu, Babiš Švejnara navštívil i letos v květnu na půdě Kolumbijské univerzity v New Yorku během své cesty po USA.

Švejnarův institut začal působit zkraje 90. let. Na rozjezd dostal 500 miliónů korun z amerických vládních a soukromých zdrojů. Za tu dobu ho absolvovaly stovky studentů ze 43 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám