Hlavní obsah

Švejnara běžte do TV představit sám, vzkázal Klaus Paroubkovi

Novinky, jos, znk
PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pátek otevřeným dopisem odmítl účast v televizní debatě s prezidentským kandidátem Janem Švejnarem, ke které ho ve čtvrtek vyzval šéf ČSSD Jiří Paroubek. Prezident šéfovi socialistů vzkázal, ať jde Švejnara do TV představit sám.

Foto: Novinky

Diváci se televizní debaty dvou prezidentských kandidátů zřejmě nedočkají.

Článek

"Jsem přesvědčen, že toto není úkolem mým, ale především úkolem Vaším jako předsedy největší opoziční strany, která si pana Švejnara – pro mnohé možná trochu překvapivě – zvolila za svého kandidáta na funkci prezidenta republiky," napsal v dopise Paroubkovi Klaus.

"(...) Česká veřejnost má právo znát osobnost a názory kandidátů na funkci hlavy státu. Pro to, aby si občané mohli udělat vlastní názor na uchazeče o nejvyšší ústavní funkci, však nestačí pouze pár desítek minut televizní debaty," podotkl prezident.

"(...) Česká veřejnost má právo znát osobnost a názory kandidátů na funkci hlavy státu. Pro to, aby si občané mohli udělat vlastní názor na uchazeče o nejvyšší ústavní funkci, však nestačí pouze pár desítek minut televizní debaty," podotkl prezident.

Podle něj si lidé vytvoří vlastní názor na kandidáta na základě "jeho dlouhodobě známých a veřejně zastávaných postojů, jeho práce pro naši zemi (a) jeho aktivního veřejného působení (...)".

"Dobře rozumím i tomu, že Vy a Vaše strana pociťujete závažný problém v tom, že profesor Švejnar není takovou osobou, jež by zmíněné nároky na prezidentského kandidáta splňovala," doplnil Klaus. Jako důvod uvedl, že Švejnar v ČR nežije, neúčastnil se v ní politického života a většina národa jeho postoje skoro nezná.

"Chápu proto, že máte takový zájem na tom, aby Váš kandidát byl občanům mým prostřednictvím náležitě představen v televizní debatě," uzavřel.

Paroubek: Klaus se chová jako čestný předseda ODS

"Považuji odpověď pana prezidenta Václava Klause na moji výzvu k diskusi s profesorem Janem Švejnarem primárně za odpověď čestného předsedy ODS, nikoliv za odpověď sebevědomé hlavy státu," uvedl v reakci Paroubek.

Podle něj je vyhýbání se diskusi "vždy projevem slabosti a výmluvy". Prezidentovy argumenty považuje Paroubek za výmluvu, která zastírá podstatu problému. "Totiž, že se čestný předseda ODS a kandidát na prezidenta Václav Klaus této diskuse v podstatě obává," upřesnil šéf ČSSD.

Předseda ČSSD ve čtvrtek Klause v otevřeném dopise vyzval k přehodnocení svého postoje k veřejné diskusi se Švejnarem. „Jsem přesvědčen, že nikdy nebylo Vaším zvykem vyhýbat se situacím, kde byste mohl dát vyniknout svým rétorickým schopnostem a vědomostem,“ napsal Paroubek.

"Domnívám se, že Váš současný postoj, kdy odmítáte výzvu k veřejné diskusi s profesorem Janem Švejnarem, je částečným popřením Vašeho dosavadního politického postupu i Vašich dosavadních politických postojů,“ dodal šéf ČSSD.

Klaus televizní debatu odmítá jako zbytečnou za situace, kdy o hlavě státu rozhodují zákonodárci, nikoliv občané. Švejnar i přesto v lednu zahájí svou předvolební kampaň mezi lidmi, podle svých slov nechce občany pohrdat. Peníze na ni vezme z vlastní kapsy, chtěl by se vejít do půl miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám