Hlavní obsah

Švejnarovi radí Zielencovi lidé i bratr Jana Krause

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pravděpodobný soupeř Václava Klause v boji o prezidentský post, profesor Jan Švejnar, sestavil tým spolupracovníků. Jeho politickými poradci se stali politologové působící na prestižních zahraničních univerzitách – Michael Kraus a Lukáš Macek.

Článek

Právu to sdělila Švejnarova mediální poradkyně Klára Pospíšilová s tím, že o organizační záležitosti se postará obchodní ředitel společnosti Humanscale Inc. pro střední, východní a jižní Evropu Karel Matoušek. Pospíšilová a Macek dříve pracovali pro exsenátora a europoslance SNK ED Josefa Zielence. Do týmu patří podle Pospíšilové i Švejnarova osobní asistentka Elen Navrátilová.

Profesor politologie a mezinárodních vztahů Kraus zná Švejnara z USA. Působí tam na Middlebury College v americkém státě Vermont. Kraus je bratrem herce a moderátora Jana Krause a objevil se po jeho boku i v pořadu Uvolněte se, prosím na ČT. Debatoval také s diváky filmového festivalu Jeden svět.

Kraus varoval před Klausem i Zemanem

Kraus občas přispívá do českých médií. Prezidentskou volbu v roce 2003 glosoval pod titulkem „Ani Klaus, ani Zeman“ a napsal: „Hrozí totiž, že ve chvíli, kdy jeden z nich ovládne Hrad, neubrání se politikaření ve prospěch vlastní strany a tímto způsobem bude destabilizovat vládu i stát.“

Poté dal najevo v textu „Václav Havel coby politický vůdce“ své sympatie k exprezidentovi, na němž bylo podle Krause mimořádné, že „si svou mezinárodní image a obrovskou prestiž dokázal udržet po celých třináct let“.

Nyní v Praze Kraus podle webu ministerstva vnitra radí Pavlu Žáčkovi, který je vládním zmocněncem pro zřízení Ústavu pro studium totalitních režimů. V této souvislosti je zajímavé, že Švejnar se vedle konzultace se zákonodárci KSČM vyslovil i pro větší zapojení komunistů do veřejného života.

Dosud Švejnar navenek působil při jednání s českými politiky osaměle. Výrazně mu pomáhal Martin Bursík, který ho nedávno doprovodil právě mezi komunisty.

Klausovy opory

Klausovi oficiálně shání hlasy tým ODS ve složení předseda Mirek Topolánek, první místopředseda Pavel Bém a šéfové parlamentních klubů Petr Tluchoř a Jiří Stříteský.

Klaus se také může opřít o svého tajemníka Ladislava Jakla, mluvčího Petra Hájka, interní i externí poradce, jako třeba Petra Macha a Marka Loužka z Centra pro ekonomiku a politiku, které sám založil.

Výdaje si prý Švejnar platí sám

Rozdíl může být také ve zdrojích, které mohou oba kandidáti vynaložit, i když volba nebude přímá. „Pan profesor Švejnar si financuje kampaň sám,“ řekla Právu Pospíšilová. „Za sebe mohu říci, že to dělám zcela zdarma,“ dodala. Zdůraznila, že o profesorově kandidatuře ještě rozhodnuto není.

Ředitel pobočky Pařížského institutu politických věd v Dijonu Macek, který před Zielencem pomáhal třem poslancům Unie svobody, Právu řekl, že se Švejnarovi poradci dohodli, že nebudou v médiích prezentovat sami sebe. Mackovou specializací je EU.

Švejnar se má během úterka představit lidoveckým senátorům. Za zákonodárci z KDU-ČSL se chystá tento týden Klaus. Švejnar také čeká, jak s nominací definitivně tento týden naloží komunisté a ČSSD.

Reklama

Související články

Švejnar vyzval Klause ke vzájemné debatě

Prezidentský kandidát profesor Jan Švejnar by se velice rád zúčastnil televizního duelu se současným prezidentem Václavem Klausem, aby si lidé mohli porovnat...

Výběr článků

Načítám