Hlavní obsah

Švachulu odvolali z funkce radního

Novinky, vtk
Aktualizováno

Jiří Švachula (ANO), který je podezřelý společně s dalšími osmi lidmi z ovlivňování veřejných zakázek, byl ve středu odvolán z funkce radního městské části Brno-střed. Na jednání zastupitelstva pro to hlasovalo všech 41 přítomných.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zastupitelstvo městské části Brno-střed se sešlo 13. března 2019 poprvé po policejní razii. Ve vazbě kvůli možnému ovlivňování zakázek po ní skončil radní Jiří Švachula (ANO).


Článek

O tom, že se tento krok připravuje, se vědělo již od pondělí. Švachula je ve vazbě. Měl tak prostor k tomu, aby písemně rezignoval. Protože se tak nestalo, zastupitelstvo rozhodlo samo.

Novou radní byla místo něj zvolena Ludmila Oulehlová (ANO).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prázdné místo radního Jiřího Švachuly (ANO) na zasedání zastupitelstva městské části Brno-střed, které se sešlo 13. března 2019 poprvé po policejní razii. Ve vazbě kvůli možnému ovlivňování zakázek po ní skončil právě Švachula.

Spolu se Švachulou je stíhaný i někdejší vedoucí odboru investic radnice Brno-střed Petr Liškutin (ANO). I ten je ve vazbě. Na jeho post byl jmenován radní Ivo Komárek (ODS).

Rozhodnutí o odvolání Švachuly bylo klíčové pro udržení současné radniční koalice ODS, KDU-ČSL a ANO. Partneři totiž hrozili hnutí ANO rozpadem koalice, pokud Švachula neopustí svůj post.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zastupitelka Ludmila Oulehlová na zasedání zastupitelstva městské části Brno-střed, které se sešlo 13. března 2019 poprvé po policejní razii. Ve vazbě kvůli možnému ovlivňování zakázek po ní skončil radní Jiří Švachula (ANO), kterého Oulehlová nahradila.

Policie viní devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Všem hrozí až 16 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám