Hlavní obsah

Summit Putina s Bushem ohlídají i čeští stíhači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celkem pět stíhacích letounů MIG-21 bude připraveno střežit vzdušný prostor České republiky při bratislavském summitu Putin - Bush. V úterý amráda ke dvěma strojům, které jsou standardně v pohotovosti, připojila i další dvě stíhačky. Pátý stoj je připraven v záloze.

Foto: Nela Parmová
Článek

Podle mluvčího ministesrtva obrany Andreje Čírtka se jedná o bežné preventivní opatření při setkání takového významu a rozsahu. "Když se jedná o summit ve formátu setkání dvou hlav tak velkých států, tak je zřejmé, že musíme posílit svou obranu," uvedl Čírtek.

Jak dodal, vzdálenosti ve střední Evropě jsou natolik krátké, že podobné opatření je nezbytné pro obranu před případnými útočníky.

Setkání amerického a ruského prezidenta George Bushe a Vladimira Putina začne ve čtvrtek v Bratislavě. Vyvrcholí tím tak diplomatická cesta Bushe po evropském kontinentu.

Reklama

Související články

Slováci finišují s přípravami summitu USA-Rusko

Ve slovenském hlavním městě spějí do finále přípravy na setkání dvou nejvlivnějších mužů světa. V centru se uklízejí ulice, odmetá se sníh, zalévají se výmoly...

Výběr článků

Načítám