Hlavní obsah

„Styky s mafiány a lhaní.“ Piráti znovu vyzvali Pospíšila k rezignaci na magistrátní funkce

Piráti a jejich pražský primátor Zdeněk Hřib v návaznosti na korupční kauzu Dozimetr znovu vyzvali europoslance a lídra pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila k rezignaci na všechny magistrátní funkce. Učinili tak poté, co Pospíšil přiznal více schůzek s obviněným lobbistou a údajnou hlavou zločinecké skupiny Michalem Redlem, než dosud tvrdil. Pospíšil považuje výzvu za „pokrytectví“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09)

Článek

„Vyzýváme Jiřího Pospíšila k rezignaci na všechny magistrátní funkce. Přiznal, že se stýkal s mafiány. Ukazuje se také, že o svých kontaktech v průběhu času lhal. Nelze uplatňovat presumpci viny na politiky, a zároveň ne na sebe, a proto je důležité vyvodit okamžitou odpovědnost,“ napsala Pirátská strana ve středu ráno na Twitteru.

Piráti tak reagovali na rozšíření Pospíšilova vyjádření o počtu společných setkání s Michalem Redlem, kterého policie označuje v kauze Dozimetr za hlavu organizované zločinecké skupiny, jež se snažila manipulovat veřejné zakázky v pražském dopravním podniku. Součástí skupiny byl i již bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), jenž je, stejně jako Redl nyní stíhán vazebně.

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

„Přijde mi opravdu absurdní, že mě vyzývá primátor, který je tím, kdo jako hlava města nese politickou odpovědnost za kauzu v dopravním podniku. Jsem si plně vědom, že probíhá volební kampaň, ale tato výzva mi přijde mimořádně pokrytecká,“ napsal v SMS Pospíšil.

Zároveň podotkl, že magistrát měl v oblasti IT zakázek spolupracovat s obviněným podnikatelem Pavlem Dovhomiljou, jenž v kauze usiluje o status spolupracujícího obviněného a policistům popisuje zákulisí fungování skupiny. „Jeho bývalý náměstek a nyní též obviněný Petr Hlubuček (STAN) patřil k jeho nejbližším spolupracovníkům a spojencům. Kde nese pan primátor za to odpovědnost?“ kontroval europoslanec.

Po vydání textu se redakci ozval primátor Hřib s reakcí na některé Pospíšilovy výroky. „Firmě pana Dovhomilji jsme už na přelomu let 2020/21 vypověděli smlouvu, kterou získal na magistrátu za vlády ANO,” uvedl.

Pár dní po policejních raziích, které kauzu odstartovaly, Pospíšil uvedl, že se s Redlem setkal pouze „jednou před několika lety na jednání se STAN“. V pondělí v rozhovoru pro CNN Prima News prohlásil, že se s ním na nějakých akcích potkal vícekrát. „Byly desítky schůzek za celý rok, tak cca asi třikrát jsem v tom týmu stanařů viděl i pana Redla,“ uvedl pro server.

Obviněný Dovhomilja z kauzy Dozimetr popsal zákulisí korupce v Praze

Krimi

Server Seznam Zprávy následně zjistil, že Pospíšil vícero setkání přiznal i policii při výslechu, na který se sám dobrovolně objednal kvůli informacím, jež unikly z policejních dokumentů a výpovědi obviněného Dovhomilji.

Po vypuknutí kauzy Pospíšil čelil kritice a tlaku na rezignaci od politiků, ale také od šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové kvůli vztahům jeho blízkého spolupracovníka Jiřího Fremra a obviněného Redla. Z policejních dokumentů plyne, že k setkání došlo například i v Redlově konspiračním bytě.

Pospíšil s Fremrem pod nátlakem ukončil spolupráci, rezignovat však odmítl. A to i poté, co Dovhomilja uvedl, že Pospíšil se účastnil schůzky v zahraničí, na níž měl být přítomen kromě něj a Fremra i zmíněný Redl.

Europoslanec tehdy zarytě tvrdil, že se s Redlem viděl pouze jednou. Na zmíněném výslechu minulý týden chtěl Pospíšil původně vyvrátit některá tvrzení, která se objevila v médiích, změnou výpovědi o počtu schůzek však spekulace přiživil.

Kauza Dozimetr. Policista je podezřelý ze dvou trestných činů

Krimi

Pospíšil zároveň v komunálních volbách usiluje o zvolení do vedení Prahy z druhého místa kandidátky Spolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám