Hlavní obsah

Studenti, kteří na plzeňských právech volili Pospíšila, dostali 20 tisíc

Právo, Josef Koukal, Ivan Blažek

Členství v akademických senátech vysokých škol je čestnou funkcí bez nároku na honorář. Předloni v květnu však na plzeňských právech udělali výjimku. Škola vyplatila členům senátu z řad studentů 20tisícová stipendia. Shodou okolností pár měsíců poté, co zvedli ruku při volbě tehdejšího nového děkana Jiřího Pospíšila (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti a bývalý děkan na plzeňských právech Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

„Bylo to mimořádné stipendium za práci v akademickém senátu,“ přiznal Právu jeden z odměněných studentů Martin Pelikán.

Členem studentské sekce akademického senátu byl jak v listopadu 2009, kdy volba děkana probíhala, tak v květnu 2010, kdy odešly platby. Kromě něj obdrželo dvacet tisíc i dalších pět studentských senátorů.

Rozhodně však odmítl, že by mimořádný příspěvek mohl být odměnou za podporu nového vedení školy. „S volbou děkana to nemělo naprosto žádnou souvislost, nikdo nám žádné peníze nesliboval,“ zdůraznil Pelikán.

To v rozhovoru pro Právo minulý týden uvedl i tehdy zvolený děkan a současný ministr spravedlnosti Pospíšil. „Podíváte-li se na fakta, tak je to absurdní. Volba byla tajná, já ani nevím, jestli mě volili všichni studenti, spíše mám pocit, že nikoliv. Ti studenti dostali několik měsíců po mé volbě stipendium, které jsem navíc nenavrhoval ani já,“ řekl Pospíšil.

Akademický senát Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni má osmnáct členů, z toho dvanáct učitelů a šest studentů. Pospíšil byl zvolen jedenácti hlasy. Zda mimořádné odměny obdrželi i pedagogičtí členové sboru, si prý sami nepamatují.

„Já si nic takového nevybavuji,“ uvedl tehdejší senátor Vilém Knoll. Znamená to, že odměnu nedostal? „Nevybavuji si,“ zůstal stručný. „Mohu říct tak na devětadevadesát procent, že z titulu členství v akademickém senátu jsem žádné prostředky nedostal,“ ponechal si zadní vrátka i další tehdejší člen Květoslav Kramář.

V pozadí Kindlovi lidé?

Podle Pospíšila stojí za informacemi o odměnách lidé blízcí dřívějšímu vedení plzeňské právnické fakulty. „Tuto informaci začali šířit lidé kolem bývalého děkana (Milana Kindla) a varovali mě, že když budu i nadále komentovat situaci kolem školy, že ji budou šířit dál,“ doplnil zprávu Pospíšil.

Bývalý Kindlův zastánce, expředseda akademického senátu Daniel Telecký, informace o odměnách Právu také ochotně potvrdil. „Vím o těch studentech. To je veřejné tajemství, že měl (Pospíšil) svou kliku studentů, kteří posléze skutečně dostali odměny v řádu desetitisíců korun,“ uvedl Telecký.

„Neumím říct, zda odměnu dostali i lidé z pedagogického sboru, každopádně já jsem ji nedostal. To je ale logické, protože mě se snažili zbavit. Byl jsem odbojník a Pospíšila nemám rád,“ dodal.

Jinde se odměny nevyplácejí

Podle Pospíšila se stipendia aktivním členům akademického senátu vyplácejí i na jiných školách a nejde o nic divného. To však členové obdobných sborů na jiných českých a moravských fakultách Právu nepotvrdili.

„Nikdy to nebylo,“ řekl Právu člen akademického senátu Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Michal Skřejpek.

„Je to práce absolutně zadarmo, a to kroutím s přestávkami asi páté funkční období. Včetně jakéhokoli zvýhodnění studentů, kteří v senátu jsou,“ dodal Skřejpek.

„V žádném případě. Je to čestná funkce,“ uvedla i Kateřina Ronovská z akademického senátu Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„Jako členové jsme žádnou odměnu nedostávali. A studenti mohou dostat jen prospěchové, ubytovací nebo sociální stipendium. Za členství v akademickém senátu žádné stipendium není,“ podotkla Gabriela Halířová, která do ledna zasedala v akademickém senátu Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Podle Teleckého se odměny členům senátu nevyplácely dříve ani v Plzni. „Ve funkci jsem byl šest let a odměny se nevyplácely nikdy. Pouze v roce 2007 jsem jednou navrhl svému tehdejšímu tajemníkovi mimořádnou odměnu pět tisíc korun,“ dodal Telecký.

Proti souvislosti mezi odměnami pro studenty a jejich volbou Pospíšila děkanem však hovoří fakt, že jeden z šestice někdejších volitelů Martin Marek stipendium nedostal. Do května 2010 senát opustil a odměnu tak získal až jeho nástupce.

Podle Marka Pospíšil peníze vyplatil všem, kteří byli v květnu 2010 členy studentské sekce senátu. „Pokud vím, tak jeden ze studentů jej nevolil, a odměnu obdržel rovněž. Stejně tak dostal odměnu student, který při volbě děkana vůbec nebyl a do senátu se dostal až po mém odchodu jako náhradník,“ sdělil Marek.

Peníze podle Marka šly ze stipendijního fondu fakulty, kam se odvádějí platby za nadstandardně dlouhá studia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám