Hlavní obsah

Studenti budou v Akademii ČTK debatovat o budoucnosti EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Debatovat o aktuálních problémech a dalším směřování Evropské unie budou v pátek v Akademii ČTK studenti vysokých škol s odborníky na evropské záležitosti, diplomaty, členy Evropského parlamentu či novináři. Akademie ČTK se takto zapojila do projektu Konference o budoucnosti Evropy a v sérii čtyř debat chce mladým lidem představit co nejvíce témat a osobností, které v současnosti hýbou evropským regionem. Debaty jsou součástí grantu, který získala ČTK Protext od Evropského parlamentu.

Živě: Studenti budou v Akademii ČTK debatovat o budoucnosti EU Video: ČTK

 
Článek

Premiérová debata se koná 17. prosince od 10:00 a zaměří se na migraci, která je aktuální především s ohledem na dění na polsko-běloruské hranici. Do Akademie ČTK přijde náměstek ministra zahraniční pro evropské záležitosti Aleš Chmelař, on-line se připojí europoslanec Tomáš Zdechovský. O své zkušenosti se podělí novinářka Tereza Šupová, které nedávno vyšla kniha Bělorusko na cestě ke svobodě. Do debaty se zapojí studenti žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK i budoucí ekonomové z VŠE.

Ještě před zahájením projektu si Akademie ČTK udělala mezi studenty průzkum, aby zjistila, která témata je zajímají. Nejvíce mladé lidi oslovuje problematika životního prostředí a změny klimatu, dále vzdělávání, kultura a sport.

Diskuzní akce jsou součástí projektu Konference o budoucnosti Evropy a jsou financovány z grantu EU. Témata debat kopírují okruhy, jež diskutují v konferenci čtyři panely občanů EU. Jsou to:

  • Silnější ekonomika, sociální spravedlnost a zaměstnanost / mládež, sport, kultura a vzdělávání / digitální transformace
  • Evropská demokracie / hodnoty, práva, právní stát, bezpečnost
  • Změna klimatu, životní prostředí / zdraví
  • EU ve světě / migrace

Více informací najdou zájemci na webu Českých novin nebo Akademie ČTK. Další informace jsou i na facebookové stránce Mluvíme o Evropě, kde budou k dispozici i krátké dotazníky, které by měly pomoci organizátorům posouvat každou debatu podle zájmu a preferencí studentů.

 Komerční obsah.

Reklama

Výběr článků

Načítám