Hlavní obsah

Stropnický skončil v nemocnici, pro ostatky kardinála Berana vyrazí Šmíd

Do Vatikánu kvůli převozu ostatků kardinála Josefa Berana v pátek nevyrazí ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO). Cestu mu znemožňují zdravotní obtíže s krční páteří, kvůli nimž byl hospitalizován. Delegaci místo něj povede ministr kultury v demisi Ilja Šmíd. Ve středu to oznámilo ministerstvo zahraničí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) na úterním jednání Sněmovny

Článek

„Z důvodu doléčení potíží s krční páteří rozhodl ošetřující lékař ministra Martina Stropnického vyměnit ambulantní péči za několikadenní hospitalizaci. Jeho léčba v klidovém režimu a rehabilitace tak budou podstatně účinnější,” uvedl Černínský palác.

„Na základě rozhodnutí premiéra povede delegaci do Vatikánu ministr kultury Ilja Šmíd,” doplnila diplomacie.

Vojenský speciál s delegací odlétá do Vatikánu ve čtvrtek. V pátek 20. dubna přiveze z Itálie rakev s ostatky kardinála Berana. Ta bude po různých ceremoniích v pondělí 23. dubna uložena v katedrále svatého Víta. Repatriací se plní poslední vůle kardinála Berana, který zemřel v Itálii ve vyhnanství.

Foto: ČTK, ČTK

Kardinál Josef Beran (na snímku z roku 1947)

Josef Beran žil v Římě od svého jmenování kardinálem v roce 1965 do své smrti v roce 1969. Komunistický režim neumožnil jeho návrat do vlasti ani po smrti, ač si Beran ve své poslední vůli přál být pohřben v hrobce pražských arcibiskupů anebo v hrobě svých rodičů v Plzni. Z rozhodnutí papeže Pavla VI. proto bylo tělo kardinála uloženo do podzemí baziliky svatého Petra ve Vatikánu.

Repatriaci ostatků kardinála počátkem roku schválil papež František.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám