Hlavní obsah

Stropnický nechce na českém území vojáky NATO

– Praha
Novinky, fia

Česká republika není nakloněna tomu, aby na své území hostila vojska Severoatlantické aliance (NATO), která plánuje posílit svou vojenskou přítomnost na východě Evropy v souvislosti s ukrajinskou krizí. Českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v tomto smyslu v pondělí citovala agentura Reuters, která zároveň napsala, že jeho postoj se zásadně liší od stanoviska dalších členů NATO v regionu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Dobře víme, že stálé umístění jakýchkoliv cizích vojsk je stále problematické,“ řekl Stropnický agentuře Reuters. „Patřím ke generaci, která u nás zažila 80 tisíc sovětských vojáků v období normalizace, a je to pořád psychologický problém,“ uvedl.

Češi jsou podle něj zvlášť citliví na přítomnost cizích vojsk v důsledku sovětské invaze do někdejšího Československa v roce 1968, ačkoliv by vojska NATO do Česka dorazila jen na pozvání Prahy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stropnický místo toho hovořil o možnosti rozšířené spolupráce například při cvičeních. „Posilovat přítomnost aliance na našem území v různých modifikacích, ano. Ale jakmile dojde přímo na vojenské jednotky, jsem spíš skeptický,“ řekl ministr.

Jeden z čelných představitelů NATO, generál amerického letectva Philip Breedlove minulý týden hovořil o potřebě stálého umístění vojáků NATO na východě Evropy v důsledku napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

Na rozdíl od České republiky Polsko, které má s Ukrajinou společnou hranici, už požádalo NATO o vojenskou přítomnost na svém území a pracuje na konkrétních návrzích, které chce přednést na zářijovém summitu aliance ve Walesu.

Rusko manipuluje s fakty, tvrdí ministr

Stropnický zároveň obvinil Rusko, že vede v Česku a dalších evropských zemích desinformační kampaň týkající se jeho cílů na Ukrajině.

„Totální úmyslná manipulace s fakty, daty, okolnostmi, důležitými detaily - to je jedna ze základních metod, jichž ruská strana používá,“ prohlásil ministr. „Jsme svědky docela intenzivní desinformační kampaně na našem území, a nejen na našem, ale i v ostatních evropských zemích, včetně těch velkých,“ dodal.

Anketa

Pokud by v ČR byla vojska NATO v souvislosti s ukrajinskou krizí, připomínalo by vám to rok 1968?
Ano
59,5 %
Ne
40,5 %
Celkem hlasovalo 14724 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám