Hlavní obsah

Středula potvrdil, že zvažuje kandidaturu na prezidenta

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula zvažuje kandidaturu na prezidenta. Ve středu to řekl v internetovém pořadu Prostor X.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Článek

„Zvažuji to,“ potvrdil Středula, který stojí v čele nejsilnějších odborů v zemi od roku 2014.

Na rozhodnutí je podle něj však ještě dostatek času. Jako zásadní přitom označil podporu ze strany lidí. „Je to volba přímá. Takže se jedná o názor lidí. Ten je důležitý v této souvislosti. Myslím, že to (co si myslí) budou lidé dávat postupně najevo,“ doplnil.

Zároveň podotkl, že pokud by podporu cítil, jeho úvahy nad možnou kandidaturou by ještě zesílily.

Přerušme na týden práci. Odbory požadují na Velikonoce tvrdší lockdown

Domácí

Středula se stal jako odborový předák v posledních týdnech častým kritikem vládních opatření proti pandemii nemoci covid-19, vadí mu zejména chybějící uzávěra průmyslu. Kabinet dal podle něj přednost ekonomickým zájmům před ochranou občanů. Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci uvedl, že je Středula odtržen od reálného života firem a není skutečným reprezentantem zaměstnanců.

Středula je největším ohrožením české ekonomiky, říká Babiš

Domácí

Mezi největšími favority na budoucího prezidenta v prosinci patřil podle bookmakerů právě předseda vlády Babiš či kandidát z roku 2018 senátor Pavel Fischer.

Pokud jde o bývalé adepty na post hlavy státu, kandidaturu potvrdil i senátor Marek Hilšer a spekuluje se také o senátorovi Jiřím Drahošovi, který se minule dostal do druhého kola.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Jako o dalších možných uchazečích se v poslední době mluví například také o bývalém prezidentu Václavu Klausovi, eurokomisařce Věře Jourové nebo Miroslavu Kalouskovi, který v lednu složil poslanecký mandát za TOP 09. Kandidaturu nevyloučil ani bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Zeman požádal Čínu o vakcínu, chtěl to po něm Babiš

Domácí

Další prezidentské volby se budou konat v lednu 2023, kdy skončí po pěti letech mandát Miloši Zemanovi, který již znovu kandidovat nemůže.

Anketa

Volili byste v prezidentské volbě předsedu ČMKOS Josefa Středulu?
Ano
14,6 %
Ne
85,4 %
Celkem hlasovalo 10271 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám