Hlavní obsah

Středula by chtěl, aby nikdo nepracoval, já makám 15 hodin, pustil se Babiš do šéfa odborů

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se během čtvrtečních interpelací v Poslanecké sněmovně pustil do předsedy odborů Josefa Středuly i zaměstnanců ve státní správě. Odborový předák by podle něj chtěl, aby lidé nepracovali a jen dostávali peníze. Úředníci pak prý nejsou spokojení, ani když mají pět týdnů dovolené, osmihodinovou pracovní dobu a možnost práce z domova.

Premiér Babiš k Josefu Středulovi Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Premiér se do odborů a zaměstnanců pustil poté, co se ho šéf Pirátů Ivan Bartoš ptal na výhrady, které má odborový svaz k novele služebního zákona.

„Pan Středula by chtěl, aby nikdo nepracoval a dostávali jsme jen prachy. To je asi jeho koncept,” řekl ve Sněmovně Babiš. „Je velká škoda, že premiér této země neví, že čeští zaměstnanci pracují nejdéle ze zemí EU a patří mezi nejlevnější,” reagoval Středula pro ČTK na výhrady premiéra.

Zaměstnanci mají podle premiéra už nyní vše, co si odbory přejí. „To, co chce Středula, dneska úředníci mají. Pět týdnů dovolené, sick days a home office a jde se domů, a oni si stěžují. Když jsem nastoupil na Úřad vlády, tak já makám 15 hodin, a tam už nikdo po osmi hodinách,” zlobil se před poslanci Babiš.

Aspoň jednoho úředníčka vyměnit

Babiš podle svých slov iniciuje změnu služebního zákona proto, že ministři jeho vlády nemají možnost odvolat státní tajemníky a přímo podřízené úředníky, když nepracují a dobře nefungují.

„Pokud máme řídit efektivně stát a ten úředník nefunguje, tak bychom chtěli jen poprosit, abychom po nástupu ministra alespoň jednoho úředníčka mohli vyměnit,” posteskl si Babiš během interpelací.

Zákon, který v roce 2014 schvalovala Sobotkova vláda, v níž byl Babiš ministrem financí, je podle šéfa ANO špatný a je třeba ho změnit. Norma je nyní ve Sněmovně ve druhém čtení.

Snadnější obsazování míst ve státní službě

Novela podle kritiků, mezi něž patří i odbory, umožní vládě zbavit se dalších nepohodlných úředníků a obsadit jejich místa spřátelenými osobami.

Josef Středula již dříve řekl, že se podle něj jedná o uspěchaný a nekoncepční návrh. „Účelem není řešit praktické obtíže zákona, ale pouze usnadnit vliv nad obsazováním řady míst ve státní službě včetně těch klíčových,” uvedl předák ČMKOS Josef Středula. Babiš uvedl, že výhrady odborů do novely jeho vláda zapracovala.

Již proběhlé personální změny, které udělala první Babišova menšinová vláda, kritizuje dlouhodobě i opozice. Sněmovna se kvůli tomu v březnu sešla i na mimořádné schůzi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám