Hlavní obsah

Středočeský kraj dál kličkuje, zavede v lékárnách třicetikorunové slevy

Právo, ČTK, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Slevy na recepty začnou vydávat středočeské krajské nemocniční lékárny. Takto chce Středočeský kraj obejít zákaz vydaný soudem, na jehož základě kraj nesmí lékárnám a potažmo pacientům proplácet poplatky za položku na receptu.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Pacienti při podepisování darovací smlouvy. Ilustrační foto.

Článek

„Zavedeme slevu ve výši 30 korun, abychom vykompenzovali pacientům poplatek za položku na receptu,“ uvedl hejtman David Rath (ČSSD), který se v úterý ráno na zavedení slev domluvil s řediteli krajských nemocnic. Reagovali tak na předběžné opatření, které vydal minulý týden Městský soud v Praze. Zakázal kraji hradit poplatky za pacienty v lékárnách.

V lékárnách se přitom poplatky zatím nevybírají. „Nyní, tedy v úterý dopoledne, naši pacienti ještě platit nemusí a poplatky za ně hradí kraj, ale může se to každou chvíli změnit,“ potvrdila Právu mluvčí mladoboleslavské nemocnice, k níž náleží dvě nemocniční lékárny, Kamila Hamáčková.

Změnit se to má kolem 13. hodiny. Od té doby budou muset pacienti v nemocničních lékárnách v Mladé Boleslavi, Benešově, Kladně, Kolíně a Příbrami platit úplně stejně jako platí lidé v ostatních lékárnách. Ale jen dočasně. Zhruba za jeden až dva týdny, kdy budou vytištěné slevové kupony už zase pacienti nemocničních lékáren nebudou muset platit.

Slevu nebude poskytovat Středočeský kraj, ale jednotlivé lékárny, respektive nemocnice. Ty jsou ovšem zřizovány a dotovány hejtmanstvím.

Číslo na soudkyni Rath nezveřejní

Kraj také v lékárnách vyvěsí cedule informující pacienty o rozhodnutí pražského městského soudu, že kraj musí přestat s hrazením poplatků za pacienty. Proti předchozím zprávám na nich nebude telefonní kontakt na soudkyni Moniku Vackovou, respektive na telefonní ústřednu městského soudu, který o rozhodl o vydání předběžného opatření na základě stížností některých soukromých lékáren. Ty vracení poplatku v krajských lékárnách vnímaly jako nekalý konkurenční boj.

Záměr zveřejnit číslo soudkyně s výzvou, ať se občané s případnými dotazy obracejí na Vackovou, vyvolal ostrou kritiku soudců. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník ho označil za populistický, eticky nepřijatelný a nezákonný útok, který "lze považovat za protiústavní snahu o ohrožení nestrannosti soudu a o zatahování politických her do soudních sporů". [celá zpráva]

Politická strana Liberálové.cz v reakci na záměr kraje na svých webových stránkách zveřejnila Rathovo mobilní telefonní číslo. Hejtmanův telefon je od té doby zahlcený textovými zprávami a Rath kvůli neustálému vyzvánění prakticky nepřijímá hovory. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám