Hlavní obsah

Liberalove.cz zveřejnili číslo na Ratha, ten si libuje v ohlasech podpory

Novinky, Jiří Mach
Praha

Hejtman Středočeského kraje a poslanec David Rath nestíhá zvedat telefony. Strana Liberálové.cz totiž zveřejnila číslo jeho služebního mobilu. Reagovala tak na Rathovo rozhodnutí zveřejnit telefonní číslo na soudkyni, která zakázala jeho úřadu proplácet regulační poplatky. Rath v televizi stranu nařkl z natvrdlosti, s čímž tajemník liberálů v tiskovém prohlášení vyjádřil ironický souhlas, protože stále ještě nepochopil, proč poslanec porušuje slib zavazující ho k zachovávání Ústavy a zákonů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath (ČSSD)

Článek

Rath si v televizi Nova na zveřejnění svého služebního čísla příliš nestěžoval, protože má údajně konečně šanci popovídat si s lidmi, kteří mu vyjadřují podporu. Upozornil však, že se jeho číslo stalo trvale vytížené. Na adresu Liberálů.cz prohlásil, že „jsou asi trochu natvrdlí, když zamění veřejné telefonní číslo na ústřednu soudu za služební mobil".

Tajemník strany Milan Hamerský v reakci na to odpověděl, že Liberálové.cz nejsou natvrdlí trochu, ale silně. „Především já, jako lídr kandidátky liberálů stále nechápu, proč čelný představitel ČSSD za veřejné podpory vedení a dalších hejtmanů porušuje slib poslance, článek 23 Ústavy ČR: ‚Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony‘," prohlásil Hamerský.

Dále uvedl, že ve vyjádření Davida Ratha postrádá vysvětlení, omluvu a příslib nápravy systematického porušování zákona z jeho strany.

Rath rozzlobil soudce, politiky i straníky

Soudkyně Městského soudu v Praze Monika Vacková minulý týden vydala předběžné opatření, které zakazuje proplácení regulačních poplatků v lékárně krajské nemocnici v Mladé Boleslavi, protože to finančně poškozovalo soukromé lékárníky. [celá zpráva]

Středočeské hejtmanství poté oznámilo, že na základě předběžného opatření soudu pozastavuje proplácení poplatků ve všech pěti krajských lékárnách, načež se Rath rozhodl zveřejnit telefonní číslo na soudní úřad, kde měli nespokojení zákazníci údajně žádat o vysvětlení. Na to ostře reagovala Soudcovská unie ČR, podle níž tak Rath útočí na nestrannost soudu. Kritizovali ho i ostatní politikové včetně stranických kolegů. [celá zpráva]

Městský soud v Praze k tomu uvedl, že poskytovat informace nezúčastněné straně ani nepovoluje zákon. Nicméně Rath už má plán, jak verdikt soudu obejít a proplácet regulační poplatky jinou formou. Podle Hamerského poslanec hřeší na imunitu zajišťující mu beztrestnost jeho chování.

Reklama

Výběr článků

Načítám