Hlavní obsah

Strážci Šumavy si posvítí na elektrokola

Právo, Pavel Orholz

Výletníci na elektrokolech i elektrokoloběžkách, kteří letos vyrazí na cyklostezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava, mohou dostat pokutu až deset tisíc korun. A to v případě, kdy se budou chovat bezohledně anebo jejich vybavení nebude odpovídat předpisům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle strážců NP na stezkách směrem k Březníku nebo Pramenům nedodržují někteří jezdci předepsanou rychlost do 25 km/hod., někdy jejich elektrokola odporují i zákonům o ochraně přírody. Právo o tom informoval mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

„V posledních letech je na šumavských cyklotrasách obrovský nárůst počtu elektrokolařů a elektrokoloběžkařů. Dochází tak i ke konfliktům se strážci parku, kteří zatím řeší tyto přestupky domluvou, ale mohou udělit pokutu až deset tisíc korun,“ uvedl Dvořák.

Upozornil, že podle zákona musí mít stroje konstrukční rychlost do 25 kilometrů za hodinu. „Zároveň platí, že by měli průběžně šlapat anebo se odrážet a výkon motoru jejich stroje nesmí přesáhnout jeden kilowatt,“ dodal Dvořák.

Zostřené kontroly

Strážci parku jen velmi těžko zkontrolují, zda jezdci průběžně šlapou nebo se odrážejí. „Jsou tady i elektrokoloběžky, které vypadají jako motorka s vysokými řídítky, a na těch se odrážet ani nedá. Pohlížíme na ně jako na motocykly, které nemají na cyklostezkách co dělat,“ podotkl mluvčí správy parku.

Elektrokoloběžky, které by podle předpisů neměly na cyklostezky vyrážet, však nabízejí i některé půjčovny. Správa parku informovala dopisem o zostřených kontrolách i půjčovny a také jednotlivé obce.

„K nejčastějším incidentům dochází na nejvytíženějších místech, například mezi Kvildou a Bučinou, Modravou a Javoří pilou, Březníkem, tedy u míst, kde jsou také půjčovny elektrokol,“ uvedl Dvořák.

Doplnil, že finanční postih mohou elektrokolaři očekávat hlavně v případech, kdy strážce začnou při hádce napadat nebo před nimi ujíždět. „Z těchto důvodů budeme úzce spolupracovat s policisty,“ konstatoval mluvčí.

Anketa

Jezdíte na kole?
Ano
76,6 %
Ne
23,4 %
Celkem hlasovalo 1963 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám