Hlavní obsah

Vědci kritizují návrh zón na Šumavě

Právo, Lucie Kándlová

Kritika na novou zonaci v Národním parku Šumava přišla i od nejvýznamnějších českých vědeckých institucí. Ty chtějí, aby se takzvaná přírodní zóna, ve které se nesmí zasahovat, zvětšila.

Foto: Štěpán Rosenkranz, NP Šumava, Právo

Pokud se zóny nezvětší, mohl by se podle vědců vrchol Tetřev brzy změnit v holinu.

Článek

Návrh má nově rozčleňovat čtyři zóny. Bezzásahovou je zóna přírodní. V zóně přírodě blízké se má zasahovat proti kůrovci. Těžit dřevo mohou lidé v zóně soustředěné péče a nejmírnější je zóna kulturní krajiny.

Podle návrhu správců šumavského parku má zabírat dvacet sedm procent plochy, vědci chtějí padesát procent. Své námitky poslali do připomínkového řízení, jež bude už 5. dubna projednávat rada Národního parku Šumava.

Jdou prý na ruku politikům

„Pokud se přírodní zóna nezvětší, bude v ní chybět řada cenných šumavských lokalit, které spadnou to takzvané zóny přírodě blízké, kde už zásah možný je. Jde například o okolí Čertova vrchu a vrcholu Tetřev, kde majitel bude moci kácet na úkor místních ekosystémů a stane se z něj holina. Navíc některé oblasti jsou jádrovým územím tetřeva, což mluví za vše,“ poukazuje na nutnost rozšíření chráněného území Pavel Kindlmann, vedoucí brněnského oddělení výzkumu biodiverzity AV České republiky.

Přední čeští vědci správě šumavského parku vytýkají také to, že v návrhu přírodní zóny jdou svou snahou o kompromis příliš na ruku ekonomickým a politickým zájmům. Pokud se Národní park Šumava nebude chránit, během několika let se úplně zničí.

„Čím větší území ponecháme divočině, tím více původních druhů zachráníme před vyhynutím,“ dodal Kindlmann. Navíc podle něj kůrovec nečte noviny ani nesleduje televizi, a tak na povel nepřijde do vyhlášené bezzásahové zóny a nezačne ji ničit.

„Současná kůrovcová kalamita propukla v hospodářských lesích, ne v národních parcích. Vznikla proto, že máme sucho a horko, ne kvůli bezzásahovým zónám,“ připomněl Kindlmann.

Do pátku 15. března, kdy skončilo připomínkové řízení k nové zonaci, přišlo celkem sto padesát námitek, a to také od starostů šumavských obcí i od majitelů pozemků.

„Všechny připomínky jsme přijali a určitě budou do dalšího projednávání zahrnuty. Návrh zonace ale určitě není návrhem, který by přírodě škodil,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Rozšíření přírodní zóny na polovinu šumavského území není podle mluvčího parku reálné. Dá se ale předpokládat, že se nakonec o několik procent zvětší.

O zonaci nakonec definitivně rozhodne ministerstvo životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám