Hlavní obsah

Strany ladí pravidla voleb. Většina chce zachovat 14 krajů, ANO je pro jeden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci parlamentních stran v úterý odpoledne jednali o změně volebního zákona. Shodu na nových pravidlech hledají po nálezu Ústavního soudu, který některé části zákona zrušil kvůli nerovnosti volebního hlasu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je zde vůle dohodu najít. Shoda je na tom, že chceme nějakou formu aditivní klauzule pro koalice,” řekl novinářům po jednání ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Jde o to, jaká bude hranice pro vstup do Sněmovny pro koalice. „Většina se kloní k tomu, že 7, 9 a 11 procent,“ řekl Hamáček po jednání novinářům.

Velká debata podle vyjádření politiků panovala ohledně volebních krajů. Většina parlamentních stran podporuje zachování 14 volebních krajů, pro jednu kandidátku by zřejmě bylo ANO a také SPD.

Hamáček podotkl, že shoda panovala na tom, že se kvůli úspoře času použije novela, kterou na podzim 2019 předložil lidovec Marek Výborný. Ta upravuje jak přepočítávání hlasů na mandáty, tak ruší vyšší procentní hranice pro koalice. Kabinet k ní přitom ještě v prosinci předloňského roku zaujal negativní stanovisko.

Poslanci už vymýšlejí bonus pro vítěze voleb. Právě to přitom Ústavní soud škrtal

Domácí

Ústavní soud minulý týden vyhověl stížnosti skupiny senátorů STAN a kvůli nerovnosti volebního hlasu zrušil část volebního zákona. Konkrétně šlo o násobící pětiprocentní klauzuli pro koalice a rozdělování mandátů za použití d´Hondtovy metody, které nahrávalo větším stranám.

Bonus pro vítěze v podobě dalších mandátů měl silnějším stranám ulehčit vyjednávání o vládní koalici, měnil ale sílu odevzdaného hlasu.

Například hnutí STAN v předešlých sněmovních volbách, v nichž skončilo těsně nad pěti procenty, potřebovalo pro zisk jednoho mandátu 44 tisíc hlasů, zatímco vítěznému hnutí ANO na něj stačilo 19 tisíc.

Benešová řadí zpátečku: Ústavní soudce nepodezírám z politických a jiných tlaků

Domácí

Jedním z možných řešení by mohlo zavedení jednoho volebního obvodu, kdy by se vytvořila jedna kandidátka pro každou stranu, nikoli různé pro každý kraj. Již před jednáním se ale většina opozičních stran shodla na tom, že se má zachovat dělení na 14 volebních krajů.

Podle politologů je tak potřeba zavést tzv. druhé skrutinium, tedy postupné rozdělování mandátů. Buď by se nejprve rozdělila část mandátů v krajích a zbytek v dalším kole na celostátní úrovni, či se naopak proporce nejprve rozdělí celostátně a zpětně se mandáty budou distribuovat v rámci stran mezi jednotlivé kraje.

Politologové: ÚS neposuzoval ústavnost, rozhodl pozdě

Domácí

Jelikož nemá ústavní nález časový odklad a dopadne již na letošní volby, tlačí zákonodárce čas. Další schůzka by se tak měla ve formátu 1+1 - tedy zástupce strany plus expert - uskutečnit již v pondělí.

Na změně volebního zákon se pak musí shodnout nejenom Sněmovna, ale i Senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám