Hlavní obsah

Stovka studentů hrozí brněnské univerzitě žalobou kvůli covidovým opatřením

Brno

Brněnská Masarykova univerzita čelí kritice části svých studentů za to, že je údajně nutí k očkování proti koronaviru a k testování. Jde o zhruba sto posluchačů. Pět z nich již podalo v zastoupení celé skupiny předžalobní výzvu, jíž žádá vedení univerzity o změnu. Žádnou odezvu ale nezaznamenali.

Foto: Profimedia.cz

Masarykova univerzita v Brně

Článek

Pokud se stav nezmění, zváží podání žaloby na školu. Právu to řekla Zuzana Candigliota, advokátka zastupující studenty. Vedení univerzity jakýkoli nátlak zásadně popírá.

Studenti se domnívají, že je škola nepřímo nutí k očkování. Považují za nátlak to, že je od nich před výukou vyžadováno potvrzení o očkování, prodělání nemoci nebo otestování. Vládní nařízení nic takového nevyžaduje.

Všichni studující musí ve všech prostorách univerzity nosit respirátory.

„Máme případy, kdy studenti, kteří takový nátlak odmítli, nebyli vpuštěni do výuky. Nikdo z vedení školy jejich připomínky dosud neřešil. Škola přitom nemá právo nikoho, a to ani nepřímo, nutit k očkování či testování. Očkování neznamená bezinfekčnost,“ uvedla advokátka.

Škola nemá právo nikoho, a to ani nepřímo, nutit k očkování
advokátka studentů

Připomínky studentů řeší studijní oddělení nebo učitelé, někdy prý až urážlivě.

Studentům se nelíbí to, že údaje o očkování, prodělání nemoci či testování, tedy informace o jejich zdravotním stavu, jsou vkládány do informačního systému, kde si je může přečíst vyučující.

Podle advokátky sice mají možnost se nechat zdarma otestovat na lékařské fakultě, ale v omezeném termínu, kvůli čemuž prý nestíhají jiné přednášky.

„Když pak věc řeší s vyučujícími, v některých případech čelí otevřenému výsměchu,“ zdůraznila Candigliota.

Na Mendlovce stačí respirátory

Rektor univerzity Martin Bareš v reakci na spor Právu sdělil, že škola má zdraví svých studentů a zaměstnanců na prvním místě.

„Neukládá povinnost očkování a zaručuje rovné zacházení všem studentům a zaměstnancům, tedy i těm, kteří se rozhodnou vakcinaci nepodstoupit,“ uvedl.

Premiéři Fiala a Babiš na společné tiskovce podpořili očkovací projekt

Domácí

Každý má podle něj na Masarykově univerzitě možnost volby preventivního opatření proti onemocnění covid-19 dle vlastního uvážení. Doplnil, že „studentům, kteří mají strach z očkování nebo testování, nabízí univerzita odbornou pomoc“.

Jak chce spor řešit, popřípadě zda se škola pokusí předejít podání žaloby, to Bareš neuvedl.

Na Mendelově univerzitě nic podobného neplatí

Na brněnské Mendelově univerzitě obdobné opatření neplatí.

„Naopak platí rovný přístup ke vzdělání, protože jsme nechtěli nikoho diskriminovat. Studenti musí za všech okolností nosit respirátor, což je opatření, které jsme zavedli už před několika týdny. Studenty testujeme pouze na kolejích, což souvisí s jiným nařízením vlády,“ uvedla rektorka Danuše Nerudová.

Mendelova univerzita byla přitom loni v březnu první, která v reakci na začínající pandemii přešla na distanční výuku.

Reklama

Výběr článků

Načítám