Hlavní obsah

Stoupenci Čunka chtějí vyčistit českou politiku

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VSETÍN

Na sto padesát lidí přišlo v úterý večer před vsetínskou radnici vyjádřit podporu bývalému starostovi Vsetína Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL). V hustém sněžení téměř hodinu poslouchali proslovy písničkáře Zbyňka Horvátha, který akci inicioval, disidenta a bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína či zástupců místních lidovců.

Článek

Podle Horvátha sice někteří politici apelují na morální hodnoty, sami je ale mají pokřivené. "Jejich výzvy, aby Jiří Čunek opustil všechny funkce, byly silně účelové. V naší zemi bohužel existují síly, které rozhodují, kdo bude souzen a následně likvidován. Dnes je to Čunek, zítra to může být kdokoliv z nás. V Česku ale chybí politická vůle cokoliv změnit. Kapři si totiž rybník nikdy nevypustí," konstatoval aktivista s tím, že Čunek je obětí "snahy zlikvidovat jeho osobu za každou cenu".

Horváth vyzval všechny politiky k morální očistě a zdůraznil, že spolu se svými příznivci se bude z náměstí a z ulice snažit o to, aby očista politiky pokračovala. Nálada na mítinku byla poklidná, napomohlo tomu i mrazivé počasí, takže lidé začali v průběhu postupně odcházet.

Z původní půldruhé stovky jich tak konci zbyla nějaká padesátka. "Je třeba přesně vyšetřit a objasnit všechny okolnosti, které kauzu provázejí," řekl Právu starší účastník demonstrace.

Přišla i manželka

Svého manžela přišla podpořit i manželka Pavla Čunková. "Věřím, že i v České republice bude jednou skutečná demokracie," narážela na podivné okolnosti, jak řekla, "přesně mířené diskreditace" svého manžela. Horváth na ní přečetl výzvu, kterou před nedávnem sepsala vsetínská starostka Květoslava Othová (KDU-ČSL).

V ní starostka vyzývá k odchodu všechny politiky ve vysokých veřejných funkcích, kteří pobírají nebo pobírali sociální dávky, ač vlastnili domy, jezdí hromadnými prostředky za peníze daňových poplatníků, ač berou královské platy, bydlí v nájemních bytech s regulovaným nájemným, ač jsou jejich příjmy nadprůměrné, schvalují zákony, které volené zástupce zvýhodňují na úkor ostatních občanů, či zneužívají svého postavení k získání výhod pro sebe nebo osoby příbuzné. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám