Hlavní obsah

Stomilionovou dotaci na toastovou linku Penamu Evropská komise definitivně neproplatí

Evropská komise s konečnou platností neproplatí evropskou dotaci 100 milionů korun, kterou Česko již dalo na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam, který patří do holdingu Agrofert. Podle Bruselu nebyl projekt inovativní.

Foto: Profimedia.cz

Logo společnosti Penam

Článek

Penam patří Agrofertu od roku 2004. Majitelem byl premiér Andrej Babiš (ANO), později firmu vložil do svěřenských fondů.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), jehož úřad je za dotační projekt zodpovědný, se na dotaz serveru iRozhlas, který o rozhodnutí informoval, k auditnímu řízení nevyjádřil s tím, že k tomu nemá žádné informace. Mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová uvedla, že „pokud by byl případ uzavřen v neprospěch příjemce dotace, řídící orgán by finanční prostředky vymáhal v souladu se zákonem”. Podle ní se ale daný případ nedá považovat za uzavřený a ministerstvo chce prověřit možnosti dalšího postupu.

Nepostavili ani psí boudu, vmetl Babiš opozici za kritiku toustové dotace

Domácí

To, že projekt Penamu na linku na toastový chleba nebyl inovativní, podle bruselských úředníků potvrdily tři nezávislé posudky, které jsou zmiňovány v aktuálním rozboru ke střetu Babišových zájmů zaslaném v říjnu do Prahy. „Komise nadále trvá na tom, že projekt neměl být ze strany českých orgánů vybrán a že je nezpůsobilý pro spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj,” napsal podle serveru Brusel. České úřady podle něj mají projekt Penamu zrušit.

Podle webu žádala Pekárna Zelená louka o evropskou dotaci pro továrnu v Herinku u Prahy před pěti lety, výběrem ministerských úředníků prošla jen těsně. Projekt zdravějších a chutnějších toastů bez konzervantů získal 65, respektive 63 bodů a minimum bylo 60. Penam tak peníze na stavbu linky na výrobu toastového chleba získal z české státní pokladny. Evropská komise loni v prosinci projekt vyhodnotila jinak, podle nezávislých expertů, které oslovila, projekt nebyl inovativní, a nesplnil tedy hlavní kritérium výběru. Dali by mu maximálně 30 bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám