Hlavní obsah

Stoletá vzpomínka: v Brně zastřelili po manévrech následníka trůnu

Stovky nadšených lidí čekaly v sobotu odpoledne na příjezd zvláštního vlaku se salonním vozem, který na brněnské nádraží přivezl následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este s chotí Žofií Chotkovou.

BEZ KOMENTÁŘE: Stoletá vzpomínka: v Brně zastřelili po manévrech následníka trůnu Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Přes přísná bezpečností opatření c. a k. vojska ale oba dva o hodinu později klesli pod kulkou vraha Gavrilo Principa, který je zastřelil u Špilberku. Tak vypadala část oslav, které připomenuly 100 let od atentátu na následníka trůnu v Sarajevu, který zavdal záminku k vypuknutí První světová války.

Oslavy začaly v Brně armádními manévry v Pisárkách, kterých se účastnilo několik desítek vojáků. Ti předvedli přihlížejícím i několik bitevních ukázek. Příchozí přitom mohli ochutnat dobroty z polní kuchyně, nechat se vyfotografovat od dobového fotografa, střelit si na terč nebo se zaposlouchat do zvuků flašinetu.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Příjezd Františka Ferdinanda d´Este do Brna.

Mnoho lidí přišlo v dobovém oblečení

Manévrům přihlíželo i mnoho lidí v dobovém oblečení, pánové tak zvolili elegantní košile a kravaty, dámy se v horku schovávaly pod malými slunečníky. „Jsme tou dobou fascinovaní, líbí se nám život c. a k. monarchie. Byl takový v klidu, lidi byli slušnější. Vím, že hodně lidí říká, že je to zidealizované, ale ta doba byla přeci jen o něčem jiném. Jak je nějaká příležitost, oblečeme si tehdejší šaty a vyrazíme, někdy je to i dvakrát do měsíce,“ řekl Právu Martin Jilich, který svou vášeň sdílí i se svou ženou a malou dcerkou.

Dobové oblečení si Jilichovi musí mnohdy nechat šít i na míru, inspiraci hledají hlavně na internetu. „Díváme se, sháníme, co se dá, něco jsme si museli nechat i speciálně ušít. Máme to jako takový odpočinek od dnešní doby,“ usmál se Jilich.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Vojáci dávali do bojových ukázek všechno.

Na nádraží přijel parní vlak

Po manévrech se vojáci i civilisté přesunuli na nádraží, kde vítali následníka trůnu za účasti stovek Brňanů. „Přišla jsem, protože se mi líbí ta doba a hlavně oblečení. Tehdejší ženy byly opravdu elegantní,“ přiznala se smíchem šestadvacetiletá Adéla, která netrpělivě očekávala parní vlak. Následník se po příjezdu krátce pozdravil s místními a vyrazil automobilem na Špilberk. Tam už ho dostihly kulky atentátníka.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Manévrům přihlíželi i lidé oblečení podle dobové módy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám