Hlavní obsah

Stíhaná Excalibur Army hrozí Česku arbitráží o miliardy

Právo, dak

Společnost Excalibur Army, která čelí stíhání kvůli skladování údajně nelegálních nášlapných min v muničním skladu ve Vrběticích, hrozí mezinárodní arbitráží. Zástupci společnosti odeslali na ministerstva spravedlnosti, vnitra a na vědomí ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) dopis, ve kterém upozorňují, že kvůli kauze by mohli po státu požadovat až 3,6 miliardy korun za zmařené zakázky.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Odvoz munice z vrbětického areálu

Článek

Podle nich navíc mohou být ohroženy další dodávky vojenského materiálu určené pro Irák a Nigérii. Právo má dopis, na který upozornilo Euro, k dispozici.

Společnost nakoupila v roce 2007 pět set min od maďarského ministerstva obrany.

Policie obvinila společnost i její zástupce z vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků a z porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je přesvědčená, že munice umožňuje i nášlapné, tedy Ottawskou úmluvou zakázané použití.

Firma tvrdí opak s tím, že miny byly určeny k demontáži, a předložila znalecký posudek i stanovisko maďarského ministerstva obrany, podle kterého se o zakázanou munici nejedná.

Firma si proti stíhání již podala stížnost, ale neuspěla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám