Hlavní obsah

Stíhačky a bombardéry v Ostravě přilákaly na 90 000 lidí

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Ukázka tankování za letu v podání stíhacích letounů Gripen a amerického letadla K 135 Stratotanker, letová ukázka amerického bombardéru B-52 Stratofortress, britská legendární akrobatická skupina Red Arrows nebo bombardér B-25 Mitchell z II. světové války. To jsou největší lákadla letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR. V sobotu letouny přilákaly na 90 000 lidí, odhadli pořadatelé.

Gripeny a unikátní bombardéry. V Ostravě začaly Dny NATOVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Díky letošní rekordní účasti 20 zemí je 12. ročník jedné z největších letecko‐armádně‐bezpečnostní akcí ve střední Evropě programově nejbohatší v celé dosavadní historii akce. Premiérově dorazili na Letiště Leoše Janáčka v Mošnově účastníci ze Švýcarska, Slovinska, Estonska a Litvy. „Diváky čeká v každém z víkendových dnů 250 minut letových ukázek. Výjimečnou účast pěti display teamů potvrdilo Královské letectvo Velké Británie, premiérově se například předvede letectvo Francie s dvojicí nadzvukových bitevníků Mirage 2000N,“ popsal za organizátory Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO budou v Ostravě probíhat i neděli.

V rámci statických ukázek je rekordní účast i US Air Force, kromě bombardéru B-52 jsou na letištní ploše k vidění i stíhací F-15E, F-16, tankovací KC-135 nebo dopravní C-130 Herkules. Po oba dny budou moci lidé navštívit i jeden ze dvou přítomných letounů systému AWACS.

„V průběhu tří hodin dynamických ukázek pozemních jednotek uvidí diváci současnou techniku všech zúčastněných složek, včetně společných ukázek s polskými nebo slovenskými jednotkami. Premiérově se předvede i motocyklová četa Hradní stráže,“ upozornil s tím, že program bude v sobotu i neděli identický. Po oba dny začíná program v 9 hodin, v sobotu končí v 17 a v neděli v 16 hodin.

V Ostravě přistály bombardéry B-52Video: Pavel Karban, Právo

Foto: Pavel Karban, Právo

Dopravu musela řídit policie.

Hlavním mottem 12. Dnů NATO v Ostravě & 3. Dnů Vzdušných sil Armády ČR je připomenutí 10. výročí summitu NATO v Praze, který rozhodl o rozšíření Aliance o sedm středoevropských a východoevropských zemí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ukázka tankování za letu - doplňování paliva do nadzvukového letounu JAS-39 Gripen za letu z francouzského létajícího tankeru KC-135.

Reklama

Výběr článků

Načítám